STRUČNJACI

Zašto je Albaniju pogodilo više zemljotresa: Samo ih Japan i Meksiko Siti mogu predvidjeti

Serija zemljotresa koji su dostigli jačinu od 5,6 stepeni Rihterove skale pogodila je proteklog vikenda Albaniju (Dures i Tiranu)

Albaniju pogodilo više zemljotresa. Agencije

Avaz.ba

24.9.2019

Zemljotresi u Albaniji dolaze zbog pomjeranja afričkog kontinenta u pravcu sjevera, kazao je njemački seizmolog prof. Frederik Tilman (Tilmann) za Deutsche Welle. 

- Ali samo Japan i Meksiko Siti imaju mogućnost da ih nekoliko sekundi ranije predvide - kaže profesor Tilman. 

Serija zemljotresa, koji su dostigli jačinu od 5,6 stepeni Rihterove skale, pogodila je proteklog vikenda Albaniju (Dures i Tiranu). U junu je Korcu pogodio potres jačine 5,2 stepena. 

Albanska obala oduvijek je spadala u evropske regione, koji su seizmološki ugroženi. Zemljotresi dolaze zbog pomjeranja afričkog kontinenta u pravcu sjevera. Afrička tektonska ploča se svake godine za nekoliko milimetara pomjera u pravcu Evrope. Takvi sudari stvaraju velike napetosti jer dolazi do podvlačenja dijelova Jadranske mikrotektonske ploče pod Balkan. Zemljotres u blizini Tirane je povezan s tim napetostima - kaže Tilman.  

Ako pogledamo kartu s registriranim zemljotresima u proteklih 14 dana, upada u oči da su oni zabilježeni pretežno na teritoriju Italije i jugoistočne Evrope, mada nisu dosegli dimenzije potresa u Albaniji. 

- Italija i jugoistočna Evropa su seizmološki ugrožena područja i stoga pokazuju aktivnost u vidu manjih zemljotresa. Do potresa dolazi svuda, gdje dolazi do napetosti u zemlji, ali ne isključivo u zemljanoj kori, tamo gdje su temperature dovoljno niske da se te napetosti kroz sitne potrese mogu neutralizirati. Na visokim temperaturama stijene mijenjaju oblik u jednom manje ili više kontinuiranom procesu, tako da dolazi do iznenadnog oslobađanja energije - kaže, između ostalog, seizmolog profesor Tilman. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.