VJERSKI POGLAVARI

Mitropolit Mihailo: Susjedi trebaju povesti računa o sebi, da se ne skupe na Beogradski pašaluk

Žele slobodu svoje vjerske institucije i prestanak uplitanja iz Srbije

Mitropolit Mihailo: Vlast mora braniti nezavisnost i slobodu Crne Gore. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

27.9.2019

Poglavar Crnogorske pravoslavne Crkve Mitropolit Mihailo je poručio danas na tribini Crnogorske pravoslavne Crkve na Cetinju da oni koji ruše ovu instituciju i Crnu Goru se trebaju pozabaviti pitanjima svoje države. 

- Dragi prijatelji, susjedi naši, povedite računa o Srbiji, o Vojvodini, da se ne skupite na Beogradski pašaluk. A država Kosovo i Albanija, to su vaši i naši susjedi - rekao je Mitropolit Mihailo. 

Dodao je da se vlast mora prestati igrati demokratije i pregovarati sa crkvom oko državnih pitanja. Vlast mora braniti nezavisnost i slobodu Crne Gore, i nijedan interes ne smije pretpostaviti interesu opstanka svoje države. 

Akademik Radovan Radonjić je rekao kako je nedopustivo da su svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori osim Crnogorcima dostupne svetinje ove zemlje. 

- Koja to Venecijanska ili druga komisija ima pravo da se miješa u stvari koje su isključivo crnogorske - rekao je Radonjić. 

Na tribini Crnogorske pravoslavne Crkve je utvrđeno da je obaveza države da nakon obnove nezavisnosti utemelji i autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Publicista Danilo Burzan je rekao da je Crna Gora "propustila nekoliko vozova", i bez obzira na to što se nisu stvorili uslovi da aktivnije poradi na obnovi Crnogorske pravoslavne Crkve, predugo trpi "prst u oku od Srpske pravoslavne Crkve. 

Protoprezviter Crnogorske pravoslavne crkve Žarko Đurović je rekao da je Crnogorcima dosta priče da su oni po rođenju, porijeklu i nacionalnoj pripadnosti Srbi. 

- Dosta nam je toga, posebno kad tu priču puštaju u javnost zagriženi pripadnici elitnih krugova i Srpske pravoslavne Crkve - rekao je Đurović. 

Učesnici tribine su zajedno poručili da će, ukoliko se ne riješi pitanje Crnogorske pravoslavne Crkve, pokrenuti odgovornost za veleizdaju zemlje koja je učinjena, kako kažu, predajom dijela crnogorske državne i društvene teritorije stranom pravnom licu, mimo zakona, ikakvog prava i konsultacije sa građanima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.