REGION

Majk Pompeo stiže na Balkan: Podrška SAD rješavanju problema u regionu

Američki državni sekretar u posjeti Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji

Majk Pompeo. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

28.9.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) posjetit će u okviru turneje od 1. do 6. oktobra Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju

Iz Stejt depertmenta je potvrđeno da će Pompeo u Crnoj Gori razgovarati s najvišim državnim zvaničnicima, predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.  

Bit će to prva službena posjeta jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006. godine. 

Pompeo, jedan od najbližih saradnika predsjednika Donalda Trampa (Trumpa), nakon Crne Gore stiže u Sjevernu Makedoniju i Grčku.

Prije Crne Gore Pompeo će, kako je najavljeno, boraviti u Italiji i Vatikanu, gdje će imati privatnu audijenciju kod pape Franje.

U obje balkanske zemlje, kako je najavio zvaničnik Stejt departmenta, bit će naglašena "podrška SAD rješavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova".

Dodao je da je očito da su SAD angažirane u tom pogledu i da žele vidjeti napredak, a da je grčko-sjevernomakedonski Sporazum iz Prespe pokazao da je riješeno nešto za šta su mnogi mislili da neće nikada biti.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je i da su SAD "veoma angažirane i fokusirane" na zapadni Balkan koji je "strateški važan za viziju Evrope, ujedinjene, slobodne i u miru", i da to pokazuje odluka državnog sekretara da Metjua Palmera (Matthew) postavi za svog specijalnog predstavnika za Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.