SUDBINE

Potresna ispovijest: Imala sam 14 godina kada me nastavnik engleskog jezika seksualno uznemiravao

Svaka žrtva se osjeća napadnuto i u njoj se stvara osjećaj krivice

Aleksandra Šandor. Novosti

Sl. M. / Avaz.ba

29.9.2019

Još jedan slučaj pedofila nastavnika dospio je do javnosti. Aleksandra Šandor iz Beograda u potresnoj ispovijesti za Novosti, nakon dvije decenije šutnje, otkrila je kako ju je nastavnik engleskog jezika seksualno uznemiravao kao maloljetnicu. 

- Imala sam samo 14 godina kada me nastavnik engleskog jezika, koji je dolazio u našu kuću, fizičkim kontaktom seksualno uznemiravao. To se dešavalo konstantno za vrijeme trajanja školske godine, dok tokom ljetnog raspusta nisam bacila njegov broj telefona i uvjerila roditelje da mi ne treba dodatna nastava. Oni nisu ni slutili kroz šta sam sve prošla - rekla je Aleksandra. 

Svaka riječ je, kako je kazala, vraća na ono šta je preživjela, a što nikome dosad nije govorila. 

- Još ga živo pamtim. Zove se Nebojša, bio je fin i uglađen gospodin, vozio je Yugo. Pamtim i do tančina šta je sve radio. O tome do sada javno nikad nisam pričala. Najboljoj drugarici sam rekla poslije pet godina, a roditeljima prije mjesec i po. Oni su zgranuti, ne mogu da povjeruju da se takvo nešto moglo desiti, a što je najcrnje, oni jedva da se sjećaju tog čovjeka - rekla je Aleksandra.

Ona je navela i kako profesora pedofila ranije nije prijavila jer se "svaka žrtva osjeća napadnuto i u njoj se stvara osjećaj krivice". 

- Djevojčica od 14 godina nije dovoljno hrabra i smjela da takvo nešto uradi. Većina misli da će zaboraviti ono što se desilo. Ali neće. Ti događaji se vraćaju, nekada liče na košmar koji iznova sanjamo. Kada na televiziji čujem da se nešto slično desilo nekoj djevojčici, počinjem da se gušim, da me steže u grudima, da mi se znoje dlanovi - rekla je Aleksandra za Novosti. 

Aleksandra Šandor danas, sa svojih 35 godina, majka dvoje djece, apelira na sve roditelje da budno motre na svoju djecu. 

- Prve primjetne promjene ponašanja su učestalija i pojačana nervoza kod djeteta, povlačenje u sebe ili opsjednutost sobom, borba sa samopouzdanjem... To su prvi pokazatelji da se djetetu nešto dogodilo. Nažalost, seksualno uznemiravanje je veoma često u sportu, obrazovnim ustanovama i drugim mjestima gdje je naizgled vaše dijete sigurno - upozorila je Šandor. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.