ZAKLJUČAK

Hrvatska i Slovenija bez dogovora o odlagalištu radioaktivnog otpada

Sastanku prisustvovali i članovi Udruženja "Grin tim"

Predstavnici delegacija Hrvatske i Slovenije. Srna

Srna

30.9.2019

Delegacije Hrvatske i Slovenije danas nisu postigle dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina, saznaje Srna.  

Nakon sastanka na Bledu, hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić rekao je da za Hrvatsku nije logično odlagalište Vrbina. On je naveo da bi ovo odlagalište bilo isključivo za nuklearni otpad te da bi Hrvatska, u tom slučaju, trebalo da razmišlja o odlagalištu za institucionalni otpad. Na konstataciju novinara da se lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori protivi BiH, Ćorić je rekao da će BiH imati priliku da primjedbe za ovaj, kao i za svaki drugi projekt, uputi kad se bude razmatrao utjecaj na životnu sredinu. Komentirajući napomenu novinara da se na samo 900 metara u Republici Srpskoj nalazi Park prirode "Una", rekao je da u "Dvoru nije park prirode". 

Na Bledu su danas i članovi Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada, koji su pratili ishod razgovora i namjeravaju da se sastanu s hrvatskim resornim ministrom. 

- Mi ovdje danas ne protestiramo. Kako izgleda kad protestiramo, pokazali smo u petak, 27. septembra, kad je skoro 2.000 okupljenih u Novom Gradu reklo "ne" radioaktivnom otpadu, iskorištenim izvorima i nuklearnom gorivu iz Nuklearne elektrane "Krško" - rekao je predsjednik "Grin tima" Mario Crnković. 

Sa protesta u Novom Gradu u petak, 27. septembra, građani su poručili da radioaktivnom otpadu nije mjesto u dolini rijeke Une. Na protestu su zajedno bili građani i predstavnici vlasti općina i gradova u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, aktivisti iz Lukavca i više ekoloških udruženja iz Hrvatske. Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja, Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo skoro 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.