PROTESTI

Taksisti već treći dan Beograd drže u blokadi

Gradski prijevoz ponovo bio u potpunom kolapsu, autobuska stajališta prepuna građana

Avaz.ba

2.10.2019

Protest taksista ušao je u treći dan. Ni danas nije bilo mira za Beograđane, jer je uslijedio novi protest taksi vozača, masovna vožnja gradskim saobraćajnicama, ali i potpuna blokada centra grada, koja je okončana nešto poslije 15 sati.

Više sati bili su blokirani Trg Nikole Pašića, Takovska ulica, Kneza Miloša, dio Bulevara kralja Aleksandra, cjeli potez od Slavije do Savskog trga, ali su se gužve prelile i na sve okolne saobraćajnice.

Gradski prijevoz ponovo je bio u potpunom kolapsu, autobuska stajališta prepuna građana, dok su mnogi riješili da do svojih destinacija stignu na trenutno najsigurniji način - pješice.

S vremena na vrijeme dolazilo je do ozbiljnih verbalnih rasprava taksista, građana koji su uzalud čekali gradski prijevoz i policajaca.

Stanovnici Beograda tokom jučerašnjeg dana već su počeli gubiti živce, u nekoliko navrata samo zahvaljujući prisebnosti pojedinaca nije došlo do ozbiljnijih incidenata, a građani nisu krili ni revolt prema nadležnima, koji ne samo da nisu učinili ništa da se ovo maltretiranje zaustavi nego se skoro niko od njih nije čak ni oglašavao tim povodom u javnosti, kao da je u Beogradu potpuno normalna, a ne skoro vanredna situacija.

Beograđanima poslije svega ne preostaje ništa drugo nego da pokušaju organizirati svoj radni dan tako da što manje obaveza na ulicama imaju od 13 do 15 sati, kada je, u pravilu, gradski prijevoz u kolapsu, hitne službe teško dolaze do željenih lokacija, djeca i nastavnici kasne na popodnevnu smjenu u škole, a građani su prinuđeni na - pješačenje.

Predsjednik Udruženja taksista "Satus" Aleksandar Bjelić rekao je u ponedjeljak da Vlada Srbije koči primjenu zakona.

- Naši zahtjevi odavno su poznati i predati, protestima tražimo postupanje po njima. Zakon postoji, ali su ministri Branko Ružić i Aleksandar Antić ti koji koče njegovu primjenu. Zato tražimo od ministrice Zorane Mihajlović i predsjednika Aleksandra Vučića da reaguju i ispitaju naše navode. Krivične prijave postoje. Nećemo dopustiti da se postojeći zakon selektivno primjenjuje i istrajat ćemo u ovim protestima - kazao je predsjednik "Satusa".

Taksisti već treći dan drže Beograd pod blokadom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.