AKTUELNO

Đukanović: Posjeta Pompea na liniji pojačanog prisustva SAD u regionu, to smo priželjkivali

Raduje me posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike) Crnoj Gori i regionu, kazao predsjednik Crne Gore

Đukanović: EU je lokomotiva evropskog kontinenta. Agencije

Avaz.ba/AntenaM

2.10.2019

Raduje me posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike) Crnoj Gori i regionu, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovarajući na pitanja novinara u Skoplju.

- Ta posjeta je na liniji pojačanog prisustva SAD našem regionu i to je nešto što smo priželjkivali i kao poziv ponavljali zvaničnicima SAD s kojima smo se susretali - kazao je Đukanović, dodajući da je potrebna pomoć s evropske i američke adrese da se uspješno savladaju problemi u regionu i kako bi se učvrstila stabilnost.

- Smatram da je jako ohrabrujuća pojačana pažnja američke politike prema našem regionu - kazao je Đukanović, koji vjeruje da će "biti poslata poruka svima" te da će "sastanak na tom nivou donijeti konkretne koristi".

Đukanović je, odgovarajući na pitanje novinara o utjecaju Rusije i pokušaju terorizma, kazao da je Crna Gora potvrdila da ima imunitet da se zaštiti od pretenzija onih koji bi željeli utjecati na izbor njihovog strateškog pravca razvoja.

- Suočili smo se s vrlo brutalnim pokušajem zaustavljanja Crne Gore na njenom putu, danas sa zadovoljstvom svjedočimo da je taj pokušaj destrukcije bio neuspješan, da je Crna Gora uprkos intenzitetu tog udara ostala na nogama i napredovala, postala članica NATO-a i zadržala se na poziciji lidera u pregovaračkom procesu - kaže Đukanović.

On je ukazao na važnost daljnjeg ujedinjenja Evrope.

- EU je lokomotiva evropskog kontinenta, ona ne odgovara samo za zemlje članice. Ona je najodgovornija za stabilnost evropskog kontinenta u cjelini. EU mora svojom odlučnošću zatvoriti prostor za upliv onih interesa koji su suprotstavljeni evropskim - naveo je predsjednik Crne Gore, dodajući da je posrijedi "borba za odbranu evropskog sistema vrijednosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.