IMENOVANJA

Grenel specijalni izaslanik SAD za dijalog Srbije i Kosova

Ričard Grenel. Agencije

Avaz.ba / RSE

4.10.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) imenovao je ambasadora SAD u Njemačkoj Ričarda Grenela (Richard Grenell) za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, navela je Bijela kuća.

Grenel će ostati da obavlja dužnost američkog ambasadora u Berlinu, ali će se aktivno baviti i pregovorima o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, u nastojanjima da se postigne konačni mirovni sporazum, prenosi RSE.

Ova odluka je iznenadna, s obzirom na to da je američka administracija krajem avgusta već imenovala diplomatu Metjua Palmera (Mathew Palmer) za specijalnog izaslanika za Balkan, za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Odluku Trampa pozdravio je predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci), koji je na Twitteru naveo da se raduje saradnji s Grenelom kako bi "osigurali konačni mir na Balkanu uvodeći Kosovo u NATO i porodicu EU zemalja".

- Ovo imenovanje još je jedan dokaz da su predsjednik Tramp, američka administracija, cijela država uz nas na svaki važan korak - rekao je Tači i dodao:

- Sada smo sigurniji u proces dijaloga, mogućnost postizanja priznanja od Srbije i članstva u UN-u te da ćemo tako okončati međunarodnu konsolidaciju naše države.

Imenovanje Grenela pozdravili su premijer i ministar vanjskih poslova Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) i Behdžet Pacoli (Behgjet Pacolli).

Haradinaj je napisao na Twitteru da se raduje zajedničkoj saradnji i aktivnom učešću u "bezuvjetnom dijalogu kako bi postigli obostrano priznanje u postojećim granicama".

- Imenovanje Grenela pokazuje lično interesiranje Trampa kako bi se postigao pravno obvezujući sporazum između Srbije i Kosova koji vodi ka uzajamnom priznanju i miru u regionu - napisao je Pacoli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.