PRIJEVREMENI IZBORI

Naoružani pripadnici KFOR-a raspoređeni po Kosovu: Sve sigurnosne službe u najvećem stanju pripravnosti

Italijanski karabinijeri raspoređeni u srpskim sredinama južno od Ibra

Iz komande najavljeno da će pripadnici KFOR-a biti na terenu. Agencije

Srna

5.10.2019

Sve institucije i službe sigurnosti na Kosovu u stanju su pripravnosti i spremne su da očuvaju mir i omoguće biračima da sutra slobodno izraze izbornu volju, saopćeno je danas iz kabineta predsjednika Kosova Hašima Tačija.

Na jutrošnjem sastanku Tačija s direktorom Kosovske policije Rašitom Ćeljajem, tužiocem Aleksandrom Ljumezijem i direktorom Kosovske sigurnosne agencije Špendom Mađunijem rečeno je da su službe sigurnosti spremne kako bi glasanje na sutrašnjim vanrednim parlamentarnim izborima bilo održano u skladu s najvišim standardima.

Direktor Kosovske policije obavijestio je Tačija da je policija u stanju najveće pripravnosti i da je u potpunoj koordinaciji s ostalim institucijama, kako bi garantirali potpunu sigurnost na dan izbora, uz posebnu pažnju u glasačkim centrima.

Glavni tužilac prenio je da su tužioci, također, u stanju pripravnosti u svakom regionalnom centru i da će biti u koordinaciji sa svim institucijama kako bi se odmah reagiralo ako za to bude bilo potrebe.

Rukovodioci sigurnosnih i pravosudnih institucija obavijestili su Tačija da su formirali Centar za zajedničku koordinaciju kako bi se ubrzala razmjena informacija, koordinirali postupci i na vrijeme reagiralo u svakoj situaciji.

Od jutros je primjetno povećano prisustvo pripadnika KFOR-a, posebno italijanskih karabinijera, u srpskim sredinama južno od Ibra.

Iz Komande KFOR-a najavljeno je da će pripadnici KFOR-a biti prisutni na terenu kako bi blagovremeno reagirali ako dođe do narušavanja javnog reda i mira koji ne može kontrolirati Kosovska policijska služba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.