KOSOVO

Zatvorena biračka mjesta: Tužilaštvo traži pritvor za jednu osobu, 11 privedenih, muškarac umro nakon glasanja

Nepravilnosti zabilježene na više desetina mjesta

Policija imala dosta posla. Facebook

Piše: A. Č. / Avaz.ba

6.10.2019

Na Kosovu su danas održani vanredni parlamentarni izbori, a sva biračka mjesta trebala bi se zatvoriti u 19 sati. Na izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat iz redova bošnjačke zajednice.

Kosovsko tužilaštvo saopćilo je da su na osnovu primljenih informacija registrirali samo jedan slučaj kršenja izbornog procesa u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i da je tužilaštvo izdalo nalog za određivanje 48-satnog pritvora jednoj osobi.

Koristimo ovu priliku da obavijestimo javnost da će sve osobe koje fotografiraju glasanje biti privedene radi provere da li je izvršeno krivično djelo povrede tajnosti glasanja - navodi se u saopćenju tužilaštva. 

Prethodno je iz tog tužilaštva saopćeno da su u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, po nalogu tužioca, dijve osobe (članovi izborne komisije u biračkom centru u Osnovnoj školi Sveti Sava, kontrolor reda i predsjedavajući izborne komisije) pritvorene zbog sumnje da su izvršile krivično djelo zloupotrebe službenog položaja tokom izbora.

S druge strane, policija je imala više posla. U Prizrenu su priveli sedam osoba zbog toga što su fotografirali svoj glasački listić.

Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 sati i pokrenut slučaj "ugrožavanja tajnosti glasanja". 

Druga dvojica oslobođena su po redovnoj proceduri.

Prema podacima CIK-a o glasanju do 15 sati, izlaznost je i dalje povećana u općinama sa srpskom većinom.

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici izašlo je 33,43 posto birača, u Klokotu 33,67, u Partešu 31,85, u Ranilugu 35,75, u Gračanici 34,25, u Zvečanu 39,34, u Zubinom Potoku 37,51, u Štrpcu 42,64, u Novom Brdu 39,84 i u Leposaviću 37,69 posto.

Na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi "Džemailj Kada" u Peći, jedna osoba je preminula odmah nakon glasanja, objavio je TV Dukađini.

Preminuo je H. F. star 68 godina. Iako je jedan ljekar koji je došao da glasa pokušao da mu pomogne, H.F. je preminuo na licu mjesta. 

U regionalnoj bolnici u Peći je konstatirana smrt koja je nastupila kao posljedica srčanog udara.

Nepravilnosti su zabilježene na više desetina mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.