BEOGRAD

Erdoaan danas stiže u Beograd: Sutra trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH

Polaganje kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo u Sremskoj Rači

Sutra trilateralni sastanak. Avaz

Srna

7.10.2019

Turski predsjednik Redžep Taip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) doputovat će danas u dvodnevnu posjetu Srbiji. 

Tom prilikom bit će organiziran i trilateralni samit Srbije, BiH i Turske, te polaganje kamena temeljca za autoput Beograd-Sarajevo. 

Svečani doček Erdoana predviđen je za 12:30 sati ispred Palate Srbije u Beogradu, a razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u 13:00 sati. 

Prema protokolu posjete, sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske, kojoj će prisustvovati Vučić i Erdoan, bit će održana u 14:00 sati.

Izjave za medije Vučića i Erdogana i ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata predviđeni su u 15:00 sati. 

Srpsko-turski poslovni forum, na kojem će se obratiti Vučić i Erdogan, bit će održan u 16:00 sati. 

Drugog dana posjete, Vučić i Erdogan bit će domaćini na trilateralnom samitu Srbije, BiH i Turske, na kojem će učestvovati članovi Predsjedništva BiH. 

Trilateralni samit biće održan u Palati Srbije sa početkom u 13:05 sati, a zajedničke izjave za medije predviđene su u 13:45 časova.

Vučić, Erdogan i članovi Predsjedništva BiH u 16:00 sati prisustvovat će ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo u Sremskoj Rači. 



Autoput Beograd-Sarajevo

Početak radova na autoputu Beograd-Sarajevo svečano će biti ozvaničen deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, ovaj autoput gradiće se u dva pravca Bijeljina - Sremska Rača - Kuzmin dužine oko 18 kilometara i Požega - Kotroman dužine oko 60 kilometara.

Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin predviđeno je 225 miliona eura, a za za dionicu Požega-Kotroman 25 miliona eura. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Srbije.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin-Sremska Rača, počeli su krajem avgusta. Dionica je projektovana kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom za svaki smijer vožnje i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas.

Dionica autoputa od Kuzmina do Sremske Rače projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Glavni objekat na trasi autoputa je most preko rijeke Save kod Sremske Rače dužine oko 1,3 kilometara. Pored mosta predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Dionica autoputa Požega-Užice-Kotroman sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora se povezuje u Pojatama sa Koridorom 10.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.