SARADNJA

Ljajić iznio podatke o saradnji Srbije i Turske: Šest novih fabrika, 550 privrednika iz Turske je u Srbiji

Naš interes je da razvijemo sve vidove saradnje - ekonomsku, privrednu, trgovinsku

Ljajić: Imat ćemo veliki poslovni forum. Arhiv

Avaz.ba / Pink TV

7.10.2019

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je od posljednje posjete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana u Srbiji pokrenuto šest novih fabrika turskih investitora. Porastao i broj turskih turista koji dolaze u Srbiju. Susreti Vučića i Erdogana svaki put su praćeni potpisivanjem brojnih sporazuma, kaže Ljajić.

- Naš interes je da razvijemo sve vidove saradnje - ekonomsku, privrednu, trgovinsku. To će stvoriti povoljnu klimu i za razvoj bilateralnih političkih odnosa, što je bitno za Srbiju, jer Turska izrasta u regionalnu ekonomsku silu, ali i na globalnom planu igra značajnu ulogu - rekao je Ljajić za TV Pink.

On je naglasio da su dobri prijateljski odnosi predsednika Aleksandar Vučić s turskim predsjednikom rezultirali da u tri godine imaju tri susreta koji su praćeni potpisivanjem brojnih sporazuma.

- I tokom ove posete imaćemo veliki poslovni forum uz učešće turskih i naših privrednika, i to je šansa za sve njih. Mislim da je država sa svoje strane uradila sve što može da odnosi dve zemlje u ekonomskom smislu napreduju - naveo je Ljajić.

Podsjeća da je do sada s Turskom potpisano više od 65 sporazuma, a da će tokom dvodnevne posjete turskog predsjednika koja počinje danas, biti potpisano još desetak.

- Imamo Sporazum o slobodnoj trgovini, imamo dobre političke odnose, sada je lopta u dvorištu privrednika da iskoriste ove mogućnosti. Srbija, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše izvozi u Tursku. Mi smo osam puta povećali izvoz - precizirao je ministar.

Podsjeća da u Srbiji trenutno posluje 515 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici turski državljani, da su od toga oko 320 manje ili veće trgovinske firme, ali da ima i proizvodnih kompanija u mjestima kao što su Krupanj, Vladičin Han, Žitorađa...

Navodi da je velika stvar početak izgradnje autoputa Beograd -Sarajevo, da će vrijednost trase koju finansira Srbija biti oko 220 miliona eura. Dodaje da će početi da se gradi i put Novi Pazar-Tutin u vrijednosti od 25 miliona eura.

- Svaka investicija poboljšava kvalitet života, poboljšava životni standard građana, ali otvara političke i društvene perspektive, da se ljudi bave nekim drugim stvarima. Neće to rešiti osetljiva politička pitanja iz prošlosti, ali je klima daleko bolja - naveo je Ljajić.

On je rekao i da je sve više turskih turista koji dolaze u Srbiju, prošle godine bilo ih je 97.000. Turski turisti prošle godine su bili na drugom mjestu po dolascima, a ove godine su među prve četiri države.

- Broj noćenja raste. Najveći broj dolazi u Beograd, ali sve više odlaze u unutrašnjost - zaključio je Ljajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.