BEOGRAD

Erdoan: Sutrašnji sastanak treba biti prekretnica za pravljenje mosta mira na Balkanu

Sa srbijanskom delegacijom imao plodne razgovore

Vučić i Erdoan: Postavljeni novi ciljevi saradnje. Arhiv

Piše: A. P. / Avaz.ba

7.10.2019

Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) se obratio medijima, također naglasivši važnost i sveobuhvatnost saradnje sa Srbijom

Baš kao i Vučić, dotakao se daleke historije, i želje Aleksandra Karađorđevića da se sa Turskom uspostavi mir i dobri odnosi. Rekao je da je jedan Aleksandar to poželio, a drugi, Vučić, uslišava tu želju. 

- Danas, tokom moje posjete Srbiji, i tokom sastanka našeg visokog savjeta za saradnju, imali smo plodne razgovore. Zalaganje predsjednika Srbije imalo je velike uticaje na te razgovore. Jednom godišnje ćemo imati strateške sastanke, jednom u Srbiji, pa jednom u Turskoj - rekao je Erdoan. 

Dodao je da mu je zadovoljstvo posjetiti Srbiju nakon dvije godine, i da se 2019. godina poklapa sa godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Srbijom. 

- Zaista smo imali plodne razgovore, imali smo sporazume koji su sada postignuti. Postavili smo nove ciljeve, koji podrazumijevaju proširenje bilateralnih odnosa i regionalne saradnje. Odnosi će dodatno napredovati u smislu sigurnosti, kulture, ekonomije, odbrane, vojske, obrazovanja i industrije. Potpisani dokumenti su ojačali ugovornu osnovu naših odnosa - dodao je Erdoan. 

Naveo je da je trgovinski obim ove dvije zemlje izuzetno porastao, i da će sporazum o trgovini omogućiti da ulaganja rastu jos više. Također je naglasio i Vučićevu pomoć Turskoj u borbi protiv terorističkih organizacija s kojima ova zemlja ima probleme. 

Osvrnuo se na sutrašnje trilateralne razgovore, u kojima će učestvovati i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te da će se otpočeti projekat autoputa Beograd - Sarajevo i postaviti kamen temeljac za njegovu izgradnju. 

Naša zemlja nastavlja igrati konstruktivnu ulogu u dobrobiti Balkana. Pokušavamo pomoći zemljama regiona da postojeće probleme ostave za sobom i prošire saradnje i dijalog. Dajem važnost činjenici da će sutra biti održan trilateralni sastanak. Mi ćemo kao lideri otpočeti projekat autoputa Beograd - Sarajevo, tako što ćemo postaviti kament temeljac na dionici Sremska Rača - Kuzmin. Taj projekat će prenijeti značajnu poruku regionu - naglasio je turski predsjednik. 

Njegova očekivanja su da sutrašnji sastanak bude prekretnica i ključna stvar za Balkan, da se proizvede most mira i blagostanja, i sve drugo što će imati pozitivan uticaj na Balkan, te da će se ojačati ono što je isprepleteno u smislu demografije u ovom regionu.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.