BEOGRAD

Vučić: Erdoanove posjete doprinose razvoju relacija

Naglasio važnost sutrašnjeg sastanka s članovima Predsjedništva BiH

Vučić i Erdoan. Arhiv

Avaz.ba

7.10.2019

Nakon današnjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, srbijanski predsjednik se obratio novinarima. 

Vučić je  izrazio zadovoljstvo zbog posjete Erdoana. Rekao je da se nada i da je uvjeren da to nije ni približno Erdoanova posljednja posjeta Srbiji, te da će u budućnosti češće dolaziti. 

- Ne zato što proslavljamo 144 godina diplomatskih odnosa s Turskom, već i zbog rezultata saradnje između Turske i Srbije. Erdoanove posjete doprinose razvoju relacija - rekao je Vučić. 

Dodao je da je mnogo toga naučio od Erdoana, te da je napravljen značajan napredak u ekonomskoj saradnji ove dvije zemlje. Rekao je da je prvi cilj što se tiče odnosa ove dvije zemlje dostići milijardu eura razmjene. Dodao je i da se povećava srpski uvoz i izvoz. 

- Srbijanski uvoz je višestruko povećan, i iznosi preko 750 miliona eura. Veoma je važno zahvaliti turskim prijateljima što su nam omogućili izvoz goveđeg mesa u Tursku, jer je time omogućeno zaustavljanje daljnjeg pada stočarske proizvodnje - dodao je Vučić.

Dodatno je turskim investitorima zahvalio na ulaganjima u Srbiji, te naglasio da su u mjestima od izuzetnog značaja, gdje postoji značajan broj nezaposlenih, napravili šest fabrika, i da je sedma na putu.

- Otvorene su u sredinama koje nisu urbane. Od Kragujevca, Leskovca do Žitorađa i Malog Zvornika. Turski investitori su na taj način dramatično pomogli razvoju tih mjesta. Gradimo najbolje odnose između Turske i Srbije u savremenoj historiji. To radimo u interesu obje zemlje i njihovih naroda - rekao je.

Istakao je i da će sutrašnji trilateralni sastanak sa članovima Predsjedništva BiH biti veoma važni za uspostavljanje daljnjih ekonomskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom, kao zemljom s kojom Srbija ima najveću trgovinsku razmjenu u cijelom regionu. Dodao je da postoje planovi da u ove razgovore u budućnosti dodaju i Rusku Federaciju.

- Ljude zanima napredak, omogućavanje boljih uslova življenja, gradnja i infrastruktura. Sukobi nikoga ne zanimaju. Više niko ne želi da se takvo nešto ponavlja. Svi žele drugačiju budućnost za sebe i svoju djecu.

Za kraj je dodao i da su svi sukobi s Turskom davno završeni i, navodeći primjer kralja Aleksandra i njegovih poziva na mirne odnose sa Turskom, rekao da će se s Turskom graditi mir i najbolji mogući odnosi.

- Kroz mir ćemo raditi samo na dobrobit našeg i prijateljskog turskog naroda - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.