REAKCIJE

Amfilohije: Nisam saglasan sa odlukom SPC da dodijeli orden Vučiću

Jedan dio arhiepiskopa zatražio da zasijeda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve

Amfilohije i Vučić. Avaz

Sl. M. /Avaz.ba

7.10.2019

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije rekao je kako nije saglasan sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da orden Svetog Save dodijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. On je istakao kako veliki broj arhijereja nije saglasan sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.

Amfilohije je za Radio Goraždevac kazao da je Crkva ne samo "srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svijetu" i da prema tome "Sabor kao takav ne može da se partijski orijentira", prenosi Antenam.net.

- Što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsjednik, naravno privremeni, kao i svi predsjednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsjednik srpskog naroda u svijetu - kazao je Amfilohije prilikom posjete Pećkoj patrijaršiji povodom obilježavanje osam vjekova autokefalnosti SPC.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar dio arhiepiskopa zatražio da zasijeda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.