AVAZ NA LICU MJESTA Samit Srbije, Turske i BiH

U Beogradu počeo trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH sa Vučićem i Erdoanom

Ulica ispred Palate Srbije gdje će biti održan sastanak je zatvorena

Selma Mujić
08.10.2019 13:07

U Beogradu je počeo trilateralni sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine na kojem će učestvovati članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik te predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).   

U zgradi Palate Srbije prvo je stigao domaćin susreta, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, potom članovi Predsjedništva BIH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik. Posebno je srdačan bio susret Dodika i Vučića. Naime, srbijanski predsjednik se s druga dva člana diplomatski rukovao, dok s Dodikom nije izostao zagrljaj.

Inače uoči sastanka je vladala pozitivna atmosfera među sagovornicima. Dok su čekali da im se pridruži Erdoan, članovi Predsjedništva BIH i srbijanski predsjednik ugodno su ćaskali.

Fokus sastanka će biti na projektu autoputa Beograd - Sarajevo, čija je izgradnja već počela u Srbiji. Bosna i Hercegovina, s druge strane, iako postoji memorandum o razumijevanju s Turskom, još nije definirala na koji način će ta zemlja finansirati ovaj projekt. 

Četvorici čelnika naposljetku se pridružio i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan). 

Trilateralni sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a snimanje je dozvoljeno samo zvaničnim fotografima i snimateljima.

Inače, ulice Beograda su okićene zastavama sve tri zemlje, a u gradu vlada svečana atmosfera. 

Ulica ispred Palate Srbije, gdje će biti održan sastanak, zatvorena je, a sigurnosne provjere su na visokom nivou.  

Komentari

NA VRH