REGION Evropske integracije strateško opredjeljenje Srbije

Vučić: Beograd nastavlja voditi nezavisnu vanjsku politiku

On je istakao i da je uvijek bolje biti dio kluba nego van njega, podsjetivši da 67 posto ukupne trgovinske razmjene Srbija ima sa EU

Srna
15.10.2019 18:27

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija nastaviti voditi nezavisnu vanjsku politiku, te da je to potpuno u skladu sa evropskim integracijama kao strateškim opredjeljenjem zvaničnog Beograda. 

- Ako analizirate situaciju u EU, vidite da svaka zemlja ima pravo veta po različitim pitanjima i da to omogućava nezavisan status tim zemljama - rekao je Vučić, prenose beogradski mediji.

Kako je istakao, pojedine zemlje u regionu dobile su više od 100 milijardi eura pomoći iz EU, dok to sa Srbijom nije slučaj i zato Srbija mora dati sve od sebe kako bi povećala stopu privrednog rasta.

Mi moramo voditi računa o sebi. Ali, to ne znači da bismo bili nelojalni EU, kao što su to neke države članice koje su dobile sve od EU, ali su iskoristile prvu priliku da joj okrenu leđa - rekao je Vučić. 

On je istakao i da je uvijek bolje biti dio kluba nego van njega, podsjetivši da 67 posto ukupne trgovinske razmjene Srbija ima sa EU, uz 11 posto sa zemljama regiona, a samo 20 posto sa svim drugim zajedno.

Vučić je istakao i kako je 80 posto direktnih stranih investicija iz zemalja EU, te da je izvoz iz Srbije sa 71 posto usmjeren na zemlje EU.

Komentari

NA VRH