REGION Predsjednik Srbije sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke

Vučić na sastanku s Lajčakom: Priština izaziva napetost i pogoršanje sigurnosne situacije

Izrazio zahvalnost što Bratislava, uprkos pritiscima, istrajava na principijelnom stavu da ne prizna Kosovo

Piše: Srna

Lajčak i Vučić

Foto: Agencije


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u razgovoru sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom, izrazio zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru Kosova, jer Priština jednostranim i provokativnim aktima izaziva napetost i pogoršanje sigurnosne situacije.

Vučić je posebno ukazao na manipulacije sa prebrojavanja glasačkih listića i navodnim trovanjem isključivo Albanaca, upitavši koji otrov djeluje na nacionalnoj osnovi, saopćeno je iz Pres-službe predsjednika Srbije. 

On je istaknuo da zahtijeva da se provede sveobuhvatna istraga. 

Vučić je izrazio zahvalnost što Bratislava, uprkos pritiscima, istrajava na principijelnom stavu da ne prizna Kosovo te je naglasio da je veoma važno da OSCE, kojim sada predsjedava Slovačka, sačuva statusno neutralan pristup, posebno u radu njihove Misije na Kosovu.

Lajčak je rekao da je zapadni Balkan u fokusu predsjedavanja Slovačke OSCE-om i da s velikom pažnjom prati situaciju na Kosovu.

Vučić i Lajčak saglasili su se da su odnosi dvije zemlje veoma dobri, kao i da intenzivan politički dijalog doprinosi i napretku ekonomske saradnje. 

NA VRH