REGION

Slovenija oslobodila kurdskog aktivistu: Držali ga neopravdano u zatvoru

Nije počinio krivično djelo

Sud u Kopru donio odluku. Ilustracija

Avaz.ba / Index.hr

17.10.2019

Slovenija je danas oslobodila Ismeta Kilica, 54-godišnjeg kurdskog aktivistu čije je izručenje tražila Turska, a koji je bio pritvoren kada se krajem jula preko Slovenije u Njemačku, gdje živi, zajedno sa svojom porodicom vraćao s ljetovanja u Hrvatskoj.

Sud u Kopru donio je odluku da prema slovenskom zakonu Kilic nije počinio krivično djelo pa neće biti izručen Turskoj, a ta će odluka biti pravomoćna kad je potvrdi viši sud, objavila je Slovenska televizija.

Slovenske pravosudne vlasti držale su Kilica u pritvoru i nakon što je Interpol 7. septembra povukao potjernicu protiv njega, a njegov slovenski advokat izjavio je da će od Slovenije zbog nanesene štete tražiti odštetu jer je u zatvoru neopravdano zadržan 82 dana. 

Protiv njegova zadržavanja u Sloveniji i tadašnje mogućnosti ekstradicije Turskoj početkom septembra u Ljubljani su pred ambasadom Turske protestirali aktivisti stranaka Ljevica i Linke iz Slovenije i Njemačke.

Kilic živi u Dizburgu u Njemačkoj, kamo je pobjegao i čije je državljanstvo stekao prije više od 20 godina zbog političkog progona u Turskoj, gdje je 90-ih godina prošlog stoljeća djelovao kao sindikalni aktivist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.