CRNA GORA

Doneseno rješenje: Sinđelića izručuju Hrvatskoj

Odluku da Sinđelić bude izručen Republici Hrvatskoj ministar Pažin donio je u skladu s nacionalnim zakonima

Sinđelić: Izručenje Hrvatskoj. Arhiv

Avaz.ba / Vijesti.me

18.10.2019

Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin donio je danas rješenje kojim se dozvoljava izručenje Saše Sinđelića Republici Hrvatskoj radi izvršenja zatvorske kazne za teška krivična djela počinjena u toj zemlji.

- Odluku da Sinđelić bude izručen Republici Hrvatskoj ministar Pažin donio je u skladu s nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju s Republikom Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uvjeta za izručenje ove osobe. Prethodno su, također, nadležni državni organi donijeli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahtjeva za azil s obzirom na to da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan - saopćeno je iz Ministarstva pravde.

Sinđelić je bio i glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sami dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovu njegovog iskaza, svi okrivljeni, među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika opozicionog Demokratskog fronta, osuđeni su na ukupno 69 godina zatvora za pokušaj prevrata u Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.