STAVOVI

I Amerika izrazila žaljenje: Podržavamo predanost Sjeverne Makedonije i Albanije na EU putu

Podržane zemlje zapadnog Balkana. Agencije

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

18.10.2019

Čelnici zemalja članica EU nisu se saglasili o prijedlogu da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i, nakon duge i burne rasprave sa četvrtka na petak, nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

U zvaničnom saopćenju Stejt Departmenta izraženo je žaljenje zbog te odluke.

- Sjedinjene Države podržavaju predanost Sjeverne Makedonije i Albanije transatlantskim integracijama i težnjama za pristupanjem Evropskoj uniji. Razočarani smo što Evropsko vijeće nije prepoznalo vrlo snažne reformske napore svake zemlje pristajući na otvaranje pregovora o pristupanju u ovom trenutku - navedeno je iz Stejt Departmenta.

Istaknuto je da se donijela pozitivna odluka, ona bi potvrdila vjerodostojnost puta ove dvije zemlje ka EU i odlučno se odbili utjecaji zlobnih vanjskih aktera, koji žele potkopati zapadne vrijednosti i euroatlantsku zajednicu.

- Svjesni smo da Evropsko vijeće nije reklo "ne" ni Albaniji ni Sjevernoj Makedoniji, niti je EU postavila nove uvjete za otvaranje pregovora o pristupanju. Nadamo se da će Evropsko vijeće postići konsenzus o pozitivnoj odluci za obje zemlje i uoči samita EU - zapadni Balkan sljedećeg maja - napominje se.

Naglašeno je da će SAD ostati strateški partner Sjeverne Makedonije i Albanije, jer nastavljaju svoj rad na jačanju vladavine zakona, daljnjim naporima protiv korupcije, razvoju svojih ekonomije i borbi protiv organiziranog kriminala.

- Ohrabrujemo obje zemlje da budu nepokolebljivi u izgradnji transparentnog, demokratskog društva temeljenog na pravilima, koje će odgovarati na potrebama građana. Sjedinjene Države nastavit će raditi s evropskim partnerima na unapređivanju zajedničkih ciljeva stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu - zaključeno je u saopćenju iz Stejt departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.