ŠIROM HRVATSKE

Građani izlaze na ulice zbog stravičnog silovanja djevojčice u okolici Zadra - "Žrtva nikad nije kriva!"

Protesti pod nazivom "Pravda za djevojčice" organizirani su u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Puli.... Agencije

Avaz.ba

19.10.2019

Ni sedam dana nakon što je slučaj silovanja u okolici Zadra zgrozio javnost, ne prestaju reakcije. Građani širom Hrvatske od jutros su počeli proteste zbog, kako je istaknuto, loših odluka pravosudnih tijela.

Protesti se održavaju u nekoliko gradova pod nazivom ''Pravda za djevojčicu'' nakon što je javnost zgrozio slučaj silovanja djevojčice u okolici Zadra.

Organizatori od nadležnih institucija traže da se krivično djelo spolnog odnosa bez pristanka ukine te da postoji samo krivično djelo silovanje. Također, traže i povećanje zatvorskih kazni za silovanje.

- Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe. Zahtijevamo da bude dovoljno novca za sve zaštitne mjere žrtava nasilja. Zahtijevamo izmjene Krivičnog zakona i postrožavanje kazni te da se ukine krivično djelo spolni odnos bez pristanka te da postoji samo krivično djelo silovanje. Zahtijevamo sistem koji poštuje žrtve nasilja, a kažnjava nasilnike - poručili su organizatori u Zagrebu.

Osim u Zagrebu, protesti se održavaju i u Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Čazmi, Dugom Selu, Osijeku, Puli, Korčuli, Labinu, Splitu i Rijeci.

Nisi sama. Danas smo svi ovdje zbog tebe i svih drugih žrtava silovanja. Pravosuđe vas nije zaštitilo, nije vam poručilo da ste važne. Zato smo danas tu. Želimo poručiiti svima da preuzmu odgovornost za nasilje, da pravosuđe preuzme odgovornost. Poručujemo sudovima da, kao društvo, umiremo. Niste same - poruka je koju su žrtvama poslali organizatori u Splitu, gdje je održana i ''minuta šutnje za pravosuđe''.

Mladići koji su optuženi za silovanje djevojčice, u istražnom su zatvoru, ali protesti, ipak, nisu otkazani. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.