PODGORICA

Crna Gora slavi pedijatricu heroinu: Dijete je već bilo mrtvo

Hrabra doktorica: Najveće je zadovoljstvo to što je dijete dobro. Agencije

Avaz.ba

19.10.2019

Pedijatrica Alma Drešević postala je prošle sedmice heroina Crne Gore nakon što je djetetu koje više nije pokazivalo znakove života, iz grla izvadila šahovsku figuricu i spasila ga.

Bio je to uobičajen dan u Domu zdravlja Podgorica, a onda je pretprošlog četvrtka oko 19 sati u prostorije Doma ušao muškarac u pratnji majke koja je očajnički vrištala. Njeno je dijete, staro godinu i pet mjeseci, progutalo šahovsku figuru i nije davalo znakove života.

- Dijete je već bilo mrtvo i nisam imala priliku razmišljati šta učiniti. Znala sam samo da moram izvaditi strano tijelo, jer je svaka sekunda bila dragocjena. Srećom, uspjela sam ugurati ruku, stisnuti šaku kako ne bih figuricom oštetila zid jednjaka te sam izvukla figuricu - rekla je Alma Drešević, pedijatrica.

Tek je onda, kaže, počela borba za život djeteta.  

- Kad smo uklonili strano tijelo, morala sam raditi reanimaciju usta na usta te masažu srca. Poslije dvije reanimacije, čula sam otkucaje srca. Kad sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je počelo kucati srce, ali sam morala nastaviti, jer dijete i dalje nije disalo - prisjetila se Drešević.

Nakon četvrtog ciklusa, dijete je napokon udahnulo zrak i zaplakalo.  

- Tada sam znala da je dijete spašeno. Hitna pomoć je bila na putu, srce je kucalo, dijete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali, nije bilo. Dobili smo informaciju da je dijete već dva dana poslije, u subotu, otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo koje sam mogla doživjeti je to da je dijete preživjelo i da je dobro - kazala je hrabra doktorica.

Najvažniji dio tima bila je, kaže, medicinska sestra.  

- Meni je moja medicinska sestra neizmjerno pomogla. Kad sestra ne paničari, kad sluša upute ljekara, mnogo su veće šanse da sve završi uspješno. Ja znam da bi svaki moj kolega reagirao kao i ja. Kad vidite da svaka izgubljena sekunda odnosi dijete, nema razmišljanja i tu se mora raditi.

Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja Podgorica, rekao je da je najmanje što može osjećati - ponos.  

 - Za laike je to podvig, za nas skoro svakodnevica. Sada možete vidjeti šta jedan pedijatar znači za cijeli zdravstveni sistem. Ne trebamo ni pričati o tome kakav bi ovo gubitak bio da dijete nije preživjelo. Cijeli tim koji je radio, bit će nagrađen sa 30 posto njihove mjesečne plaće - kazao je Kavarić.

Nebojša Kavarić je, također, odmah predložio Drešević za doktoricu godine, ali i uputio savjet svim roditeljima.

- Do treće godine života, djecu morate sve vrijeme imati na oku. Djeca gutaju strana tijela, piju šampone, lijekove... Vodite računa o svojoj djeci - savjetuje on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.