AKTUELNO

Medvedev poslao poruku iz Beograda: Želimo razvijati saradnju sa svim balkanskim državama

On je naglasio da je Rusija zainteresirana za partnerske odose sa EU, da ima stabilnu, uspješnu ekonomsku saradnju i razvoj i odgovornog komšiju

Dmitrij Medvedev. Tanjug

Srna

19.10.2019

Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je danas popodne ruski premijer Dmitrij Medvedev, u obraćanju zastupnicima Skupštine Srbije.

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rješavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 UN. 

- Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i sigurna i želimo razvijati saradnju sa svim balkanskim državama - poručio je on.

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svjetskim poslovima ne suprotsavlja modelu globaliacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa, podvukao je Medvedev.  On je istakao da se Rusija ne osjeća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo. 

Rusija će, kaže, cijeniti to što se Srbija, uprkos svom opredjeljenju da postane član EU i uprkos pritiscima, nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije.

On je naglasio da je Rusija zainteresirana za partnerske odose sa EU, da ima stabilnu, uspješnu ekonomsku saradnju i razvoj i odgovornog komšiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.