ISTRAŽIVANJE Hrvatska ima problem s trgovinom ljudima

Afganistanski i pakistanski migranti bili su prisiljeni seksualnim uslugama otplatiti troškove ilegalnog transporta

Avaz.ba
20.10.2019 09:53

Napori u vezi sa zbrinjavanjem žrtve uslijede tek nakon učinjene štete

Foto: Agencije

Hrvatska je u posljednjih pet godina destinacija i zemlja tranzita za žene i djecu za seksualnu eksploataciju, a uvoz ljudskog roblja uglavnom se odvija iz balkanskih zemalja i centralne Evrope, piše portal Indeks pozivajući se na analizu iz časopisa koji izlazi na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

Prema tim navodima, ranijih godina je u okviru velikog migrantskog talasa i jedan broj afganistanskih i pakistanskih migranata bio prisiljen da seksualnim uslugama otplati troškove ilegalnog transporta.   

Indeks navodi, pozivajući se na članak iz naučnog studentskog časopisa "Mali Levijatan", da Hrvatska politika u rješavanju problema trgovine ljudima u fokus stavlja zločin, a u zemljama sa znatno osjetljivijom politikom zaštitu žrtava.

U Hrvatskoj je, u poređenju s drugim državama, premala kazna za vršenje i učešće u kriminalu trgovine ljudima. Od 17 osumnjičenih 2016. godina, sud je tri počinioca osudio na manje od tri godine zatvora, istaknuto je u časopisu. 

Dalje se navodi da u Hrvatskoj napori u zbrinjavanju žrtve uslijede tek nakon učinjene štete, dok Švedska, naprimjer, najveći napor stavlja na to da spriječi mogućnosti da građani uopće postanu žrtve.

Razlike u pristupu i rezultatima očituju se i u ocjenama koje te države dobivaju u analizama uspješnosti suzbijanja trgovine ljudima. U ocjenama američkog ministarstva vanjskih poslova Hrvatska je, od tri moguća ranga, stavljena u drugi, a Švedska u prvi. 

Indeks ropstva u Hrvatskoj iznosi 5,99, što znači da je šest stanovnika izloženo nekom obliku trgovine ljudima na njih 1.000, dok švedski indeks iznosi 1,58.

Zbog niskog rizika i visokog profita, trgovanje ljudima jedan je od najprofitabilnijih kriminala, odmah iza trgovine drogom i oružjem. 

Žrtva se najčešće postaje prevarom tako da joj se nude razni legalni poslovi za primamljive naknade, individualno, preko agencija ili oglasa, a potom dolazi do otmice u kojoj se žrtvi oduzimaju sva prava, objašnjeno je u tekstu.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da skoro 70 posto ukupne trgovine ljudima ima svrhu seksualne eksploatacije te da je polovina žrtava maloljetna. 

Komentari

NA VRH