REAKCIJE

Janjić: Rusija koristi Srbiju da se namiri u drugim dijelovima svijeta

Uloga Milorada Dodika vrlo je uska i to je povezano s njegovim, realnim ili pretpostavljenim, vezama koje ima u Moskvi

Dušan Janjić. Agencije

Avaz.ba

20.10.2019

Rusija neće odustati od namjere da zemljama regiona određuje mogu li da idu u Evropsku uniju ili NATO. Ta će zemlja i u budućnosti nastojati na sve načine da jača svoj utjecaj u regionu, ocijenio je za BHRT politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić. 

Rusija ovdje igra igru s Amerikom koja se zove "pokušaj zaustavljanja i otežavanja širenja NATO-a na Balkanu" ne bi li naplatila svoje interese na drugim tačkama. Da vrlo direktno kažem, u ovom slučaju, naravno da Rusija koristi Srbiju, jer je njena politika vojne neutralnosti, zapravo, jedna politička deklaracija, koja se više tumači kao anti-NATO politika, a istovremeno nije pokrivena zakonima i strategijama Srbije - navodi Janjić. 

Dodaje da u Republici Srpskoj, s druge strane, imaju instaliranog političkog promotora ruskih interesa Dodika.

- Dakle, ništa novo. Očigledno je da je moment jedino važan, o tome treba da razmisle Dodik i vlasti u Srbiji – zašto Medvedev mora to da ponavlja u momentu kad Amerika i Rusija igraju jednu zajedničku igru, hajde da kažemo, smještanja velikog problema svom savezniku Turskoj. Neka razmisle o posljedicama Sirije, neka gledaju kako se Rusija naplaćuje u Siriji od Trampa i neka samo smisle šta će biti s obzirom na to da je jasno da Balkan pripada NATO zoni - upozorava Janjić.

Odgovarajući na pitanje o značaju prisustva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ovakvim sastancima srbijanskih i ruskih zvaničnika, bez učešća preostala dva člana, Janjić odgovara:

Dodik je, naravno, građanin Srbije, ima državljanstvo, ima kuću u Beogradu, on je i Beograđanin. On prisustvuje tamo gdje je dobrodošao, a to su, ipak, samo posjete ruskih, bjeloruskih, turskih i sličnih političara. Sigurno ga nema kad ovdje dođu Amerikanci, Britanci, Nijemci, Italijani, nema ga - navodi on. 

Prema Janjićevom mišljenju, jasno je da je uloga Milorada Dodika vrlo uska i da je to povezano s njegovim, realnim ili pretpostavljenim, vezama koje ima u Moskvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.