SKOPLJE Premijer Sjeverne Makedonije izričit

Zaev: Ideja o strateškom partnerstvu umjesto članstva u EU neprihvatljiva

Fena

Zoran Zaev

Foto: Arhiv


Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da nije prihvatljiva ideja da njegovoj zemlji, umjesto članstva u Evropskoj uniji, bude ponuđeno strateško partnerstvo.

- Nećemo prihvatiti drugu debatu, kao, naprimjer, za strateško partnerstvo, a ne za članstvo. Za našu zemlju ne postoji druga alternativa osim punopravnog članstva u EU - rekao je Zaev u intervjuu TV Alsat M.

Zaev je tako odgovorio na pitanje kako komentira razmišljanja predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da bi se nekim zemljama kandidatima za članstvo u EU moglo ponuditi strateško partnerstvo. 

- Zašto nije prihvatljiva ideja predsjednika Makrona? Mi ćemo proći sigurno sedam do osam godina u pregovorima po poglavljima. To znači da ćemo postati punopravna članica EU nakon što se reformiramo i iznutra, a tome će pomoći pristupni proces i zatvaranje poglavlja - rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je izrazio uvjerenje da će Makron to prihvatiti i da će poslati ohrabrujući signal da proces eurointegracija njegova zemlja treba započeti kako je dogovarano, prenose mediji.

Više o temi Zoran Zaev

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na