REAKCIJE

Hrvatska ulazi u Šengen, šta to znači za BiH

Udovoljeno, ali potrebno poboljšanje, glasila je ocjena po nekoliko tačaka koje se tiču nadzora granice s Bosnom i Hercegovinom

Šta ova odluka znači za BiH. Agencije

Piše: D. B. / Avaz.ba

22.10.2019

Evropska komisija usvojila je pozitivnu ocjenu da Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za ulazak u šengenski prostor. Evropska komisija smatra da je Hrvatska poduzela potrebne mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta za potpunu primjenu šengenskih pravila i standarda. 

Admir Malagić iz Ministarstva sigurnosti za "Avaz" je kazao da neće biti značajnih promjena za građane BiH.

- Neće biti značajne promjene za građane BiH kada Hrvatska uđe u Šengen. S obzirom na to da odavno primjenjuje takve standarde na svojim granicama, tako se ništa bitnije ne bi trebalo promijeniti u odnosu na sadašnju situaciju. Čak za građane BiH će biti olakšan ulazak u EU, s obzirom na to da će sada imati jednu granicu manje da prelaze. Praktično, kada uđu u Hrvatsku, mogu putovati po cijeloj Evropi bez ikakvih prepreka -  istakao je Malagić. 

Komisija je potvrdila da je Hrvatska poduzela potrebne mjere i u području upravljanja vanjskim granicama.

- Udovoljeno, ali potrebno poboljšanje - glasila je ocjena po nekoliko tačaka koje se tiču nadzora granice s Bosnom i Hercegovinom, nabavke tehničke opreme za nadzor, korištenja posebno obučenih pasa i slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.