PORUKE Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera

Kurti poručio Srbiji: Neka se pomire s realnošću da je Kosovo nezavisna država

U intervjuu za Alsat on je ukazao da ne bi trebalo da postoji zamjena za članstvo regiona u Evropskoj uniji

Avaz.ba / Agencije
23.10.2019 09:45

Kurti: Pokušali su izvršiti genocid

Foto: Agencije

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti i kandidat za premijera Kosova izjavio je da je za potpunu stabilizaciju regiona neophodno da se Srbija "pomiri s realnošću da je Kosovo nezavisna država", prenio je RTK2.

- Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije prolazi kroz normalizaciju Srbije kao takve. Na Kosovu je napravljen pokušaj genocida, na proljeće 1999. godine s Kosova je deportirano 860.000 Albanaca i više od milion iz njihovih kuća, imamo 20.000 djevojaka i žena koje su silovane, i sve one su žive - rekao je Kurti.

U intervjuu za Alsat on je ukazao da ne bi trebalo da postoji zamjena za članstvo regiona u Evropskoj uniji.

Kurti je naveo da zemlje u regionu moraju da sarađuju s jedinim ciljem punopravnog članstva u EU.

- Regionalne inicijative su svakako potrebne, ali apsolutno ne mogu da zamijene evropsku integraciju. Ne možemo da kažemo da se ne integriramo u EU i radimo nešto jedni s drugima ovdje - rekao je Kurti.

On smatra da je odgovorno da se ide na vanredne izbore u Sjevernoj Makedoniji, ali da sada s pozicije budućeg premijera Kosova ne zna hoće li otvoreno podržati bilo koji albanski politički subjekt tokom kampanje.

- Ne mogu danas da kažem da ćemo podržati ovu ili onu partiju - rekao je Kurti i dodao da očekuje da će posjetiti Sjevernu Makedoniju i da ima bliskije odnose s Albanijom.

Kurti je rekao da su se s DSK složili da će nova vlada imati 12 ministarstava i da očekuje da zvanično preuzme mjesto premijera u novembru.

Komentari

NA VRH