DIPLOMATIJA

Procurili detalji: Šta je Tramp ponudio Vučiću za priznanje Kosova

Ponuda stigla po specijalnom izaslaniku SAD Ričardu Grenelu

Tramp i Vučić. Agencije

Avaz.ba

24.10.2019

Beogradski "Blic" piše danas da su SAD ponudile Beogradu da postigne dogovor s Prištinom i prizna nezavisnost Kosova, a da bi zauzvrat u Srbiju bile dovedene najveće svjetske kompanije, što je, međutim, Beograd odbio.

List navodi da je specijalni izaslanik američkog predsjednika za Kosovo Ričard Grenel (Richard Grenell) nedavno Beogradu i Prištini poručio da postignu sporazum o međusobnom priznanju, a da će za to dobiti "nagradu u ekonomskom smislu, bit će organiziirana investiciona konferencija''.

Prema pisanju "Blica", on je obećao da će pozvati neke od najvećih svjetskih kompanija da investiraju u Srbiju, što, međutim, nije naišlo na odobravanje u Beogradu.

Podsjeća se i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uzdržan kada je riječ i o međunarodnoj konferenciji o Kosovu, ideji koja figurira nezavisno od one investicione, i ističe da bi, ako bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike svjetske sile.

"Blic" ocjenjuje da je došlo do očigledne promjene američke taktike kada je riječ o Kosovu i da sada SAD, koje su doskora podržavale ideju da se "kosovski čvor razmrsi kroz podjelu ili razgraničenje", opet uvjetuju Srbiju, što se vidjelo i tokom Grenelove posjete Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.