LIDERI

Zaev: I Makron zna da ne postoji alternativa za evropske integracije

Rekao je da njegova zemlja prednjači u regionu u procesima reformi

Zoran Zaev: Nada se da će lično razgovarati s Makronom. AFP

Avaz.ba / Vijesti.me

26.10.2019

Od politike proširenja Evropske unije svi imaju korist, a eventualnim "zatvaranjem vrata svi gube", ocijenio je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev

U intervjuu za list ''Danas'' poručio je da, iako je lično pogođen odlaganjem Evropske unije da objavi datum početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nije izgubio nadu u Evropsku uniju.

- Od nastavka politike proširenja svi imaju koristi. Eventualnim zatvaranjem vrata svi gube - naglasio je Zaev, koji je uvjeren u pobjedu svog Socijaldemokratskog saveza na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji.

Zaev je rekao da se nada da će imati priliku lično razgovarati s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

- Vjerujem da i on zna da ne postoji alternativa za evropske integracije, kako mojoj zemlji, tako i državama zapadnog Balkana - rekao je Zaev. 

On je rekao da zemlje regiona mogu razvijati ekonomske odnose, regionalnu saradnju, kulturne veze kako u regionu tako i zajedno kao region ili svaka zemlja pojedinačno s Evropskom unijom.

- Ali, biti dio evropske porodice znači biti rame uz rame s državama članicama Evropske unije u promociji demokratije, ljudskih prava i sloboda, visokih standarda u određenim oblastima, kao što je pravosuđe. Mi kao država prednjačimo u regionu u procesima reformi - rekao je Zaev.

On smatra da je Evropska unija danas više nego ikad svjesna da zatvaranje vrata nikome ne bi donijelo išta dobro.

- Od nastavka politike proširenja svi imaju koristi. Eventualnim zatvaranjem vrata svi gube. Ali rekao sam, ne vidim da to zatvaranje vrata želi iko u Evropskoj uniji. Čak ni francuski predsjednik Makron - rekao je Zaev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.