REAKCIJE Ministar vanjskih poslova Srbije

Dačić: Ideja o privilegovanom partnerstvu Srbije u EU nije nova

Srna

Ivica Dačić

Foto: Avaz


Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je kako ideja da bi Srbija mogla dobiiti status privilegovanog partnerstva u EU nije nova, ali da to za sada nije zvanična ideja Brisela.

Komentirajući špekulacije u francuskoj javnosti da bi Srbija mogla dobiti status "koji je više od susjedstva, a manje od članstva u EU", Dačić je rekao da su to ideje od prije 20 - 30 godina.

- Bivša Jugoslavija je imala takozvano strateško partnerstvo sa EU, a sada je ideja da to bude privilegovano partnerstvo - rekao je Dačić novinarima.

Da bi se došlo do takvog statusa, šef srbijanske diplomatije smatra kako je potrebno obaviti promjene u EU, odnosno uvesti tu kategoriju i odrediti razliku između puta ka punopravnom članstvu i privilegovanog partnerstva.

Dačić je naveo da je to ideja koja neće biti brzo realizovana, a istovremeno je i poruka, naročito zemljama zapadnog Balkana, da ako ne mogu da postanu članice EU, budu u privilegovanom partnerstvu, prenose beogradski mediji.

- Svakakve ideje se čuju, ali za sada to nije zvanična ideja EU - rekao je Dačić i dodao da je takav status svojevremeno predlagan i za Tursku.

Dačić je ocijenio da je EU u krizi, jer je, kako kaže, prestala da bude šargarepa i sada postoji samo štap što se, kaže, najbolje vidi na primjeru Sjeverne Makedonije.

- Država je promenila ime, šta još treba da uradi da bi otpočela pregovore o članstvu? - upitao je Dačić.

On je dodao da Srbiji to nameće potrebu da dobro razmotri međunarodnu scenu i tokove i nađe svoje mjesto na političkoj sceni Evrope.

- Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ništa novo nije rekao. On je to najavio u Beogradu, ali mislim da je zapadni Balkan potreban Evropi - rekao je Dačić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na