SKOPJE Predsjednik Sjeverne Makedonije predlaže odbacivanje svih alternativa integracijama

Stevo Pendarovski: Održati samit zemalja zapadnog Balkana o proširenju Evropske unije

Avaz.ba / Srna

Pendarovski: Zemlje Zapadnog Balkana trebaju nastaviti evropskim putem

Foto: Arhiv


Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski predložio je da zemlje zapadnog Balkana održe vanredni samit na kome bi bilo razgovarano o proširenju Evropske unije i dobrosusjedskim odnosima, te bile odbačene sve alternative evropskim integracijama. 

Pendarovski je na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim kolegom Ilirom Metom u Tirani rekao da bi, ukoliko postoji saglasnost, domaćin samita bila Sjeverna Makedonija. 

On je rekao da Sjeverna Makedonija i zemlje regiona trebaju nastaviti evropskim putem zato što druga alternativa ne postoji. Pendarovski i Meta su se usaglasili nastaviti ohrabrivati političke faktore u provođenju evropske agende te s druge strane uvjeriti evropske lidere da su pregovori sa zemljama regiona ulaganje u stabilnosti i prosperitet. Odnose između Skoplja i Tirane makedonski predsjednik je ocijenio kao odlične, a međudržavnu saradnju kao intenzivnu i plodonosnu. 

Makedonski predsjednik boravio je u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Albaniji, gdje se, osim sastanka s Metom, susreo i s albanskim premijerom Edijem Ramom. 

NA VRH

Podijeli članak na