RAZGOVOR

Kofi: Razmjena zemlje na Kosovu da bi se zadovoljili politički zahtjevi može biti veoma opasna

Moramo biti oprezni sa Srbijom, jer iz Beograda stižu zbunjujući signali. Kao da imate dobrog i lošeg policajca. Predsjednik kaže jedno, premijerka drugo, naglašava Kofi

Grenel i Tramp: Čvrsto prijateljstvo. Agenciije

Glas Amerike/Avaz

29.10.2019

Na Balkanu ništa nije lako ni jednostavno, SAD trebaju biti strpljive s Kosovom i oprezne sa Srbijom, da sarađuju s Evropom u vezi sa pitanjem Kosova i da ne budu "kartografi".

Savjeti su to stručnjaka konzervativne Fondacije "Heritage", koja je bliska administraciji Sjedinjenih Američkih Država, a koje su uputili novom izaslaniku za Srbiju i Kosovo Ričardu Grenelu (Richard Grenell).  

Jedan od autora tog dokumenta Luk Kofi (Luke Coffey) kazao je za "Glas Amerike" da ne vjeruje da će Grenel uspjeti da brzo riješi pitanje Kosova i ističe da SAD trebaju biti oprezne s Beogradom, jer "predsjednik priča jedno, a premijerka drugo - za evropsku publiku".

Kofi ističe da, s obzirom na okolnosti, nije baš realno da se postigne dogovor. 

Upozorio sam ambasadora Grenela da ništa na Balkanu nije lako. I ako sagledate političku situaciju na Kosovu i da predstoje izbori u Srbiji, ja stvarno ne vidim kako do proljeća iduće godine ili do kraja proljeća može da dođe do nekog velikog sporazuma između Srbije i Kosova. Nadam se da nisam u pravu, nadam se da ćemo do tada imati dogovor, ali nisam baš optimista - kazao je Kofi.

Važno zaduženje

Dodao je da je odluka američke administracije da uz Metjua Palmera (Mathew Palmer), koji je imenovan za specijalnog prestavnika za zapadni Balkan, imenuje još i Granela, pozitivna i zato što je Granel, "kao osoba koja je toliko bliska Trampu", dobio važno zaduženje.

To pokazuje da je on na direktnoj vezi sa predsjednikom Trampom, a poznato je da je on neko ko veoma podržava predsjednika - dodao je Kofi.

Kofi: Umjereni optimista. Glas Amerike

Na pitanje zašto je Grenel imenovan i kako komentira špekulacije da je Trampova administracija htjela da ostvari vanjskopolitičku pobjedu u predizbornom periodu, Kofi odgovara:

- Pa, nije sve povezano s izborima. Sjedinjene Države imale su ključnu ulogu na Balkanu od ranih devedesetih i mnogi zvaničnici su uključeni u dešavanja u regionu. Osim toga, mislim da predsjednik voli da sklapa "dilove". I kada iskombinirate tu američku historiju u regionu sa predsjednikovom potrebom da sklopi neki dogovor i riješi složen problem, dobijete ovo gdje smo sada - ističe on.

Potvrdio je da je u pismu upozorio Grenela da bude oprezan sa Srbijom, koja sarađuje s Rusijom i na ekonomskom i na vojnom planu, te da je jedan od izvora nestabilnosti u regionu i neće se u skorije vrijeme pridružiti zapadnim strukturama.

- Moramo biti oprezni sa Srbijom, jer iz Beograda stižu zbunjujući signali. Kao da imate dobrog i lošeg policajca. Predsjednik (Vučić, op. a.) kaže jedno, premijerka (Brnabić, op. a.) drugo. Premijerka obično govori, da se tako izrazim, za evropsku publiku. I to ne smije da nas prevari, moramo držati oči širom otvorene. Naravno da treba ostaviti otvorena vrata za Srbiju da se pridruži euroatlantskoj zajednici, ali moramo imati u vidu historijske, kulturološke, religijske veze s Rusijom i ne možemo da se pretvaramo da to ne postoji. Srbija se priključuje Euroazijskoj ekonomskoj uniji i održava vojnu vježbu s Rusijom i to je prvi put da se sistem S-400 vidi na nekoj vojnoj vježbi izvan granica Rusije. Ta bliska veza postoji i moramo toga biti svjesni - upozorava Kofi.

"Kartografija" je na Balkanu loša ideja

Prema Srbiji, dodaje dalje, SAD moraju zauzeti realističan i pragmatičan stav. 

Narod u Srbiji ima tendenciju da gleda prema Evropi, NATO-u, i mislim da će s vremenom sve više ljudi shvatati da je budućnost bolja u evropskoj zajednici nego u Euroazijskoj ekonomskoj uniji. Ali, bit će potrebno vrijeme i smjena generacija da bi se to desilo. Sada, u eri Twittera, Facebooka, vijesti koje idu 24 sata... želimo sve brzo. Za ovo će, ipak, biti potrebno vrijeme - kaže. 

Potvrdio je kako se zalaže protiv "kartografije", odnosno razmjene teritorija i navodi kako je to loša ideja.

- Treba da mislimo o efektima etničkog crtanja granica u Evropi. Otvorit će Pandorinu kutiju ne samo na Balkanu, već i šire. Mnogi se pitaju zašto bi se Amerika uopće miješala u dogovor dvije zemlje. Zato što smo uložili mnogo novca naših poreznih obveznika, vojska je mnogo uložila i dijelom smo odgovorni za nastanak Kosova kao nezavisne države. Razmjena nekoliko hiljada hektara zemlje kako bi se zadovoljili politički zahtjevi, može vrlo negativno da utječe na region, Evropu, a konačno i na američku nacionalnu sigurnost.

Kofi smatra da zato treba i Kosovo i Srbiju ohrabriti da vladaju svojom teritorijom tako da poštuju prava vjerskih i nacionalnih manjina. 

Na pitanje da li trenutna situacija na Balkanu nakon odluke da ne počnu pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije u Evropsku uniju, znači guranje regiona ka Rusiji i Kini, Kofi kaže:  

- Mislim da je region okrenut euroatlantskoj budućnosti, ali jeste razočaran posljednjom odlukom Francuske. To ne da znači da će na Balkanu početi da uče mandarinski, već samo jednu prepreku na veoma dugom putu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.