HRVATSKA

Kim Ann Škoro: Moj Miro bit će novi predsjednik, jer Kolinda nije radila dobro

Kim Ann Škoro: Podrška suprugu. Jutarnji list

Jutarnji list/Avaz.ba

29.10.2019

Hoću li postati prva dama? Moj suprug će pobijediti na izborima i bit će odličan predsjednik. A ja ću tada ispunjavati sve one dužnosti koje se od mene budu zahtijevale.

Ovako, vrlo kratko i vrlo jasno, ali i posve očekivano, odgovorila Kim Ann Škoro, supruga predsjedničkog kandidata Miroslava Škore na pitanje Jutarnjeg lista.

Otkrila je kako je sa predsjedničkim kandidatom u braku već 30 godina, te da nikada nije prije govorila za mediije. Objasnila je da je njen suprug, muzičar, poznato tv lice i biznismen gradio vlastitu karijeru u estradnim vodama te nije bilo ni potrebe da ona priča o njegovim uspjesima, političkom aktivizmu, širenju poslova. 


Porodična fotografija. Agencije

Škorina supruga rođena je u SAD-u, pokraj Pitsburga (Pittsburgha), gdje je kao odlična studentica završila pravni fakultet i otpočela vlastitu advokatsku praksu.

No, na dva pitanja novinara nije bila voljna odgovarati.  Jedno je bilo o vjeri. Drugo o porijeklu njezine porodice. 

- To su pitanja zbog kojih se u meni budi američki duh. Postajem Amerikanka. U SAD-u nema pitanja o vjeri, o rodu, o nacionalnosti. Ta pitanja su nepristojna. Za mene je najvažnije je li neko pošten, je li neko čovjek, je li marljiv, radišan, plaća li svoje radnike, pomaže li drugima. Tako ja gledam na ljude. A ne je li netko ove ili one vjere, je li ove ili one narodnosti - kazala je. 

Istakla je da nikad nije sanjala o tome da postanete prva dama.

- Što za mene znači sanjati? Ja tu riječ ne koristim. U svom životu nisam se vodila snovima, nego trudom. Uvijek sam se trudila davati sve od sebe, dati najbolje od sebe bez obzira na to što radila. Ne isključivo biti najbolja, već dati najbolje od sebe Mene su u životu vodili trenuci. Tada bih donosila odluka i tako bih djelovala. Nisam sanjala da ću biti odvjetnica - kaže Kim Ann Škoro.

Ljubav na prvi pogled

Supruga je upoznala na godišnjem pikniku koju je organizirala Hrvatska bratska zajednica u Pitsburgu, a na kojoj je nastupio i Miroslav.

- Da, koliko god to vama zvučalo patetično, to je bila ljubav na prvi pogled. On je za mene bio najljepši dečko ikad. A koliko sam čula s njegove strane, tako je bilo njegovo mišljenje o meni - dodala je i kazala kako se ne sjeća koja je pjesma svirala kad su se upoznali jer tada nije znala jezik.

No vrlo brzo Škoro se morao vratiti u Hrvatsku, a nakon nekog vremena Hrvatsku je prvi put posjetila i Kim Ann, a s njom je i bila njena majka, koja je poriijeklom iz malog mjesta nedalekood Rijeke.

Sve nakon toga bilo je, kaže, kao u bajci, vjenčali sui se 1989., neko vrijeme živjeli u SAD, u Hrvatsku su došli  1992. godine i prve godine proveli su kod Škorine majke u Osijeku. 

Kim Ann pratila je svog supruga i u diplomaciji, u konzulatu u Pečuhu.

Oboje su bili i članovi HDZ-a, no isto tako oboje su izašli iz te stranke 2012. godine.

Kim Ann vrlo otvoreno govori i o predsjedničkoj kandidaturi.

- To nije bila odluka preko noći. Znali smo danima razgovarati. Pokušavali smo si objasniti što to znači za našu porodicu, koje su posljedice za kćer, sina, posao. U početku sam mu govorila da ne ide, da mu to ne treba. Onda bi dugo vodili razgovor. Zaspali bismo, pa se probudili i ponovno o tome razgovarali. Jednog jutra on se probudio i rekao mi kako je odlučio kandidirati se jer je sada za to pravo vrijeme i trenutak da se nešto mijenja te kako on ne bi išao u utrku da ne može nešto promijeniti. Podržala sam ga jer ga poznajem. On kada nešto odluči, onda znam da zna što radi, znam da vjeruje u to što radi, da će se tome u potpunosti predati i da ima dobre razloge - kaže.

Glasala za predsjednicu

Oboje su bili i članovi HDZ-a, no isto tako oboje su izašli iz te stranke 2012. godine.. Porodični album

Boji li se za njegovo zdravlje, pitali su novinari i podsjećaju da je Miroslav Škoro završio u bolnici prije godinu dana i ugrađene su mu četiri premosnice.

- Ne bojim se, on je dobro - odgovorila je. 

Na pitanje šta ako ne bude izabran Kim An kaže da o tome ne razmišlja.

- To je gubitak vremena. Jer sam uvjerena da će pobijediti. Ja sam glasala za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović prije pet godina. No da je ona dobro radila svoj posao, moj suprug se ne bi kandidirao i mi ne bismo sada razgovarali. O gospodinu Milanoviću najbolje govore rezultati njegova rada kao premijera. Da je dobro radio svoj posao, sigurno ne bi izgubio izbore. Hrvatskoj treba promjena - kazala je Kim Ann. 

Više na Jutarnjem...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.