NA LICU MJESTA

Divjak i Bešlić digli sve na noge!

Obratio se i Kristijan Švarc-Šiling

Dvorana je bila prepuna. Avaz

Piše: B. Šišić / Avaz.ba

31.10.2019

U „Stadthalle Offenbachu“ u Njemačkoj po šesti put održana je "Noć Bosne i Hercegovine". Šta reći – jedna prelijepa noć svih građana BiH, noć puna emocija, lijepe riječi i priča koja će još dugo ostati u lijepom sjećanju svih onih koji su te večeri bili tu. Ovu zajedničku bh. priču su protkali lijepom riječju Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), Jovan Divjak, general Armije RBiH u penziji i izvršni direktor Fondacije „Obrazovanje gradi BiH“, gradonačelnik Frankfurta Peter Feldman, Klaudija Molnar (Claudia) ispred Državnog ureda za obrazovanje pokrajine Hesen i Frankfurta, Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe, te Ahmed Spahić ispred organizacije "Pangea – mreža bh. studenata i akademika". 



Intoniranje himni

Noć je počela intoniranjem himni Njemačke i Bosne i Hercegovine u čarobnoj instrumentalnoj izvedbi Lejle Piljević na violini i Elvedina Ele Muhića na harmonici. Vrijedni učenici Bosanske škole iz Frankfurta predstavili su se sa tri recitacije. Moto nastupa učenika je LJUBAV, kao ljubav prema prijateljima, domovini i roditeljima. Nastavnice koje su s djecom pripremile recitacije su Nela Miler, Alma Hodžić i Ruža Izairi.  

Sve prisutne, njih čak 1.770, ispred organizatora i domaćina pozdravio je Ismet Šahurić, predsjednik kulturne manifestacije „Noć Bosne i Hercegovine“. Veoma dirljivim govorom gostima se obratio Švarc-Šiling, bivši ministar i visoki predstavnik u BiH. On je prenio i vrlo važnu i emotivnu poruku da je Bosna i Hercegovina jedna i jedina domovina svih onih koji su rođeni u njoj.

Pri izlasku na binu Jovan Divjak podigao je sve na noge i dobio veliki aplauz. U znak poštovanja, svi su u sali ustali i izrazili poštovanje gromadi od čovjeka. Klaudija Molnar istaknula je važnost obrazovanja i jezika iz zemlje porijekla. Svojim virtuoznim nastupom na violini Lejla Piljević izazvala je opće oduševljenje, posebno nakon izvedbe sevdalinke „Zvjezda tjera mjeseca“!

Goste u sali dobro je nasmijao poznati glumac i komičar Branko Đurić Đuro, koji se obratio u dva dijela njegove najnovije „Stand-up Comedy“. Uz iskrenu radost predstavili su se članovi folklornih sekcija, KUD-a “Zlatni Ljiljani” iz Manhajma, BKZ-a “Behar” iz Gisena i Veclara, KUD iz Darmštata, KSV „Bosnien und Herzegowina–Hanau 1994“ e.V., te Njemačko-bh. kulturno udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majni”. Njih 140 izvelo je splet folklornih igara iz centralne Bosne, pod rukovodstvom koreografa Elvisa Baždarevića. Muziku je uradio Muhamed Šehić Hamić. Specijalni gost bio je gradonačelnik Frankfurta Peter Feldman, koji se osvrnuo na veliki značaj građana internacionalnog porijekla, njihove integracije, školstva, kao i na važnost maternjeg jezika.

Sjajna atmosfera

Poslastica u muzičkom dijelu programa došla je od Halida Bešlića, koji je napravio fenomenalnu atmosferu sa svojim bandom „Auto-Stop“. Publika i Halid pjevali su tako drage i poznate Halidove hitove. I, na kraju, najmlađa učesnica, mlada i talentirana dramska glumica Mila Halavać izvela je izvrsnu interpretaciju monodrame Josipa Pejakovića „On meni nema Bosne“. 

- Na kraju ostaje da uputimo iskrenu zahvalnost našim cijenjenim i uvaženim privrednicima i sponzorima, koji su nas, kao i svake godine, podržali. Jedno veliko hvala ide svim našim dragim gostima, radnim timovima, vrijednim majkama i svima drugima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnoj i nezaboravnoj realizaciji „Noći Bosne i Hercegovine 2019“, kao i našim poslovnim partnerima „Stadthalle Offenbachu“ - izjavio je Ismet Šahurić.

Ismet Šahurić s učesnicima. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.