PRIŠTINA Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan

Palmer: Srbija neće u EU dok ne riješi spor s Kosovom

Avaz.ba / RSE
01.11.2019 17:37

Palmer: Srbija da prizna Kosovo kao komšijsku državu

Foto: Agencije

SAD stoje uz nezavisnost i suverenitet Kosova, ali ne možemo vidjeti napredak vaše države ka međunarodnim integracijama ako to ne uključuje pomirenje sa Srbijom, rekao je u Prištini specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer).

Palmer je u obraćaju studentima i članovima civilnog društva u Narodnoj biblioteci u Prištini rekao da će normalizacija odnosa sa Srbijom otvoriti ekonomske mogućnosti za obje strane i istakao da "status quo nije dovoljan".

- Zabrinutost nekih, i možda želja nekih drugih, bila je da će Sjedinjene Države pokušati da nametnu rješenje Srbiji i Kosovu. Mi to ne možemo i nećemo uraditi. Nema konačnog rješenja dok Kosovo i Srbija ne postignu dogovor i dok ga ne potvrde oba parlamenta - rekao je on.

Dodao je da taj proces mora biti prioritet za sve građane Srbije i Kosova i sve lidere, uključujući i novu kosovsku vladu.

- Kosovo ima sve što je potrebno za napredak, a sastojak koji nedostaje je sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji uključuje obostrano priznanje - kazao je Palmer.

Što se tiče učešća Srbije u procesu dijaloga, Palmer je rekao da Srbija također mora promijeniti svoju strategiju.

- Srbija se ponašala agresivno u svojim nastojanjima da delegitimizira Kosovo. Kampanje za stimuliranje država da povuku priznanje Kosova i blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama moraju biti obustavljene. Srbija mora prekinuti s uznemiravanjem članova srpske zajednice na Kosovu koji su dio tamošnjih institucija. Stalna retorika konfrontacije s obje strane mora biti obustavljena. Ovi postupci samo otežavaju atmosferu za sporazum koji je potreban Srbiji kako bi dostigla svoj puni potencijal i otvorila evropski put. Predsjednik Vučić i većina građana Srbije znaju da Srbija nikad neće postati članica EU ako ne riješi svoj dugogodišnji spor s Kosovom - rekao je Palmer.

Dodao je da Srbija ostavlja prostor za političke i ekonomske gubitke dokle god činioci vlasti budu odbijali da prihvate Kosovo kao komšijsku državu.

Dio svog obraćanja Palmer je posvetio i nedavnim parlamentarnim izborima na Kosovu, istakavši da je Kosovo pokazalo snažnu demokratsku snagu tokom izbornog procesa, koji je afirmirao značaj izbora i važnost glasova ljudi.

- Građani Kosova glasali su za promjenu i Sjedinjene Države to podržavaju. Oči svijeta gledaju šta će uraditi nova kosovska vlada. Građanima Kosova potrebna je koalicija koja predstavlja ljude koherentnim glasom, s realističnim ciljevima i načinima kako da ih postigne. Nadamo se da će nova vlada biti spremna da odgovori na unutrašnje probleme i vanjske izazove - rekao je Palmer.

On se u jutarnjim satima sastao s liderima političkih partija na Kosovu, a nakon toga i s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci). Sastanak s liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem nije održan, jer se Kurti nalazi van zemlje. Kazao je, međutim, da se s njim sreo u Skoplju prije dva dana.

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan boravi na Kosovu nakon posjete Sjevernoj Makedoniji, a najavio je i posjetu Srbiji.

Komentari

NA VRH