VRIJEME

Snimkom iz Inđije iznenađeni i meteorolozi: Izgledalo je kao tornado, a sve češće će se dešavati ovakve pojave

Ne samo da je vjetar nosio sve pred sobom, već je djelovalo kao da su se zastrašujuće tamno sivi oblaci spojili sa zemljom

Video objavljen na Twitteru. Screenshot

E. Ma. / Avaz.ba

4.11.2019

Snažni i razorni udari vjetra koji su danas zahvatili djelove Vojvodine, učinili su da se građani Inđije koji su se u tom trenutku našli van osjećaju kao da ih je zahvatio tornado!

Prema najavama meteorologa narednih dana region će pogoditi pravi vremenski tobogan, te ovakve pojave kao u Inđiji ne bi trebalo da nas iznenade.

Naime, prema jučerašnjem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, olujna košava povremeno sa udarima od preko 24 metara u sekundi najavljena je bila za jučer i danas, u prvom dijelu dana u južnom Banatu.

Da su se upozorenja meteorologa ostvarila, svjedoči snimak koji je osvanuo na Twitteru, gdje je građanin Inđije opisao nevrijeme nalik na tornado. Ne samo da je vjetar nosio sve pred sobom, već je djelovalo kao da su se zastrašujuće tamno sivi oblaci spojili sa zemljom.

Kako je za "Blic" objasnio meteorolog Đorđe Đurić, u Inđiji se dogodila interesantna situacija koja nije uobičajena za ovaj period godine.

- Na snimku se vidi da je olujni vjetar toliko snažan da je podigao prašinu i lišće sa zemlje, te zbog toga djeluje kao da je o tornadu riječ. Radi se o nestabilnosti vremena koja je nastala usljed snažnog ciklona sa zapada Evrope pod čijim svom uticajem već danima, i tople zračne mase koja nam dolazi sa sjevera Afrike i Mediterana. Pored toga, ogromna je vlažnost zraka i sve su to uslovi koji dovode do ovakve nestabilnosti vremena - navodi meteorolog Đurić.

On dodaje da je nestabilnost u vidu lokalnih pljuskova sa grmljavinom i naletima olujnog vetra, zahvatila veći dio Srema i djelove severno od Beograda, te da se očigledno epicentar nevremena dogodio baš na području Inđije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.