RUSIJA

Grandiozna građevina, koju su poštedjeli i nacisti, opet se otvara za javnost

Izgrađena je krajem 18. stoljeća za cara Aleksandra I.. Avaz

Avaz.ba

5.11.2019

Aleksandrova palača, posljednji dom ruskog cara Nikole II. i njegove porodice prije svrgnuća, ponovno će se otvoriti za javnost idućega ljeta nakon obnove vrijedne više miliona dolara, objavile su ruske vlasti.

Palača se smatra jednom od najboljih radova talijanskog arhitekta Giacoma Quarenghija. Izgrađena je krajem 18. stoljeća za cara Aleksandra I., a 1905. postala je stalna rezidencija posljednjeg ruskog cara.

Smještena na rubu bivše carske prijestolnice Sankt Peterburga, palača se počela obnavljati 2012. Za javnost je potpuno zatvorena tri godine poslije.

Prve prostorije koje će se opet otvoriti javnosti uključivat će sobe cara i carice te carevu kupaonicu dizajniranu u maurskom stilu.

- Aleksandrova palača posebno je mjesto. Izgrađena je za privatni život carske porodice - kaže Olga Taratjanova, direktorica muzeja u Carskom selu. 

Suprotno od drugih palača, Aleksandrovu nisu uništili nacistički vojnici tokom Drugog svjetskog rata. Služila im je kao vojno zapovjedništvo i zatvor. U dvorištu je bilo groblje snaga SS-a. 

Iz Aleksandrove palače car Nikola i njegova obitelj u kolovozu 1917. protjerani su u Tobolsk u Sibiru. 

Kasnije su svi odvedeni u Jaketerinburg gdje su ih pogubili boljševici u srpnju 1918. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.