IZJAVE

Palmer: Inicijativa "malog Šengena" ima podršku SAD

Palmer: Jačanje angažmana SAD. Arhiv

Avaz.ba

8.11.2019

Metju Palmer (Matthew), specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan, kazao je da se osnova američkog angažiranja u ovom regionu nije promijenila, a to je evropska perspektiva.

- Upravo zato je nemogućnost Evropskog vijeća da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije posljednja riječ, nadamo se da će Evropsko vijeće moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region - kazao je Palmer, prenosi B92.

- U međuvremenu, kako SAD preuzimaju veću ulogu na zapadnom Balkanu, a EU je u opasnosti da se percipira u regionu kao da se povlači, sam region preuzima inicijativu. Posvećenost Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije poboljšanju saradnje kroz inicijativu zvanu "mali Schengen" je demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu, kontrolu nad vlastitom budućnošću - istakao je američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mjesta za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

- To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu s liderima zapadnog Balkana da bismo postigli napredak - zaključio je Palmer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.