BERLIN

Fon der Lajen: Zapadni Balkan što je bliže moguće povezati sa EU

Jasna primjedba na račun francuskog predsjednika

Merkel i Fon der Lajen. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

8.11.2019

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) izjavila je da je usko povezivanje zapadnog Balkana sa Evropskom unijom od strateškog značaja za samu Uniju. 

Njena izjava nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel jasna je primjedba na račun francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), koji se prošlog mjeseca usprotivio odluci o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, ocjenjuje portal Politiko.  

- Albanija i Sjeverna Makedonija učinile su "nevjerovatne napore da stignu do tačke koju smo od njih tražile da dostignu. Sve dok ne bude bilo moguće zaista otvoriti pristupne pregovore... uložit ću svu svoju energiju u razvijanje zajedničkih projekata koji će još više povezati ove zemlje sa nama kroz tijesnu saradnju - rekla je Fon der Lajen. 

Ako to ne učinimo, ustvrdila je ona, drugi će upasti u vakuum, a to niko ne želi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji rekla da smatra da je od izuzetnog značaja za strateški interes Evrope da ove zemlje ne izgube nadu u perspektivu pristupanja.

To pitanje je veoma blisko povezano sa pitanjem migracije, dodala je Merkel, aludirajući na činjenicu da su mnoge izbjeglice prethodnih godina ulazile u EU zapadnobalkanskom rutom, navodi Politiko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.