OHRID

Vučić, Zaev i Rama utvrdili deklaraciju o regionalnoj saradnji

Sporazum o saradnji, zajedničkom angažiranju i eliminiranju svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala

Vučić, Zaev i Rama. Predsjedništvo Srbije

Sl. M. / Avaz.ba

10.11.2019

Uoči sastanka čelnika zapadnog Balkana koji će biti održan danas u Ohridu predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama sastali su se sinoć i "utvrdili deklaraciju sa spiskom prioriteta i mjera za unapređenje regionalne saradnje", saopćila je Vlada Sjeverne Makedonije.

Ta deklaracija sa spiskom prioriteta i mjera "dolazi poslije njihovog prethodnog zajedničkog sastanka u Novom Sadu", navedeno je u saopćenju.

- Osnova deklaracije je saradnja, zajedničko angažiranje i eliminiranje svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala kao doprinos građanima svih zemalja u regionu u postizanje zajedničkog krajnjeg cilja - punopravnog članstva u EU - saopćeno je u Skoplju.

Očekuje se da to dovede do slobodnog kretanja građana tri države samo s ličnim kartama i da se omogući efikasniji rad vlasti na graničnim prijelazima.

U deklaraciji se najavljuje mogućnosti otvorenog tržišta i poslovnih inicijativa u cijelom regionu, bez obzira na sjedište preduzeća, što bi doprinijelo zapošljavanju i potaklo razvoj.

Ta inicijativa, piše u makedonskom saopćenju, "otvara mladima velike mogućnosti povezivanja po ugledu na evropski model implementacije standarda EU s ciljem ekonomskog napretka zemalja zapadnog Balkana i sveukupne demokratske transformacije".

Sinoć su se na večeri u Ohridu premijerima Zaevu i Rami i predsjedniku Vučiću pridružili predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Danas je na Ohridu radni dio sastanka lidera zapadnog Balkana.

Predviđeno je i plenarno zasjedanje lidera zemalja zapadnog Balkana s predstavnicima Evropske unije, Vijeća za regionalnu saradnju, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, a potom i zajednička konferenciju za štampu, piše na kraju saopćenja Vlade Sjeverne Makedonije.

Na svom prvom sastanku, 10. oktobra u Novom Sadu, Vučić, Rama i Zaev su potpisali deklaraciju o namjerama za uspostavljanje takozvanog malog Šengena i saglasili se da dogovaranje o tome nastave u Ohridu.

Cilj "malog Šengena" je da se u regionu osigura ostvarivanje četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode: kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.