MANIFESTACIJE

U Dubrovniku održan mevlud povodom rođendana Božijeg poslanika

Poslije jacije proučen mevlud u mesdžidu na Stradunu

Svečanost u mesdžidu. Avaz

Piše: P. M. /Avaz.ba

10.11.2019

Centralna manifestacija povodom 12. rebiu-l-evvela, rođendana poslanika Muhammeda, a. s., Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik održana je u mesdžidu u Dubrovniku.

Povodom toga poslije jacije proučen je mevlud u mesdžidu na Stradunu.

Evocirali uspomene

Prema riječima glavnog imama za Dubrovnik Salkana ef. Herića, u mjesecu rebiu-l-evvelu hidžretskog kalendara muslimani širom svijeta evociraju uspomene na rođenje Allahovog poslanika Muhammeda, a. s.

- To je mjesec kada se intenzivnije prisjećamo voljenog poslanika Muhammeda, a. s. Preispitujemo svoj odnos prema sunnetu kao drugom izvoru islama i mjesec u kojem želimo više naučiti i podsjetiti se na životni put i smjernice posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s. - pojasnio je ef. Herić i dodao da se i dubrovački mesdžid priključio ovim svečanostima.

- Upriličena je tradicionalna mevludska svečanost kao kolektivni izraz osjećanja ljubavi  prema poslaniku Muhammedu, a. s., ali i kao tradicionalni okviri putem kojih su generacije muslimana ispoljavale svoju ljubav prema svom najljepšem životnom uzoru. Posebnu čar mevludu daju učenici Karađoz-begove medrese čije učenje nas je podsjetilo na izvornu interpretaciju bosanskog mekama - naglasio je ef. Herić.

Prigodno predavanje

Posebnu čar mevludu dali su učenici Karađoz-begove medrese. Avaz

Prigodno predavanje održao je Smajo ef. Čolaković, profesor Karađoz-begove medrese u Mostaru, koji je ukazao na etičnost Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., te pozvao vjernike da slijede put svog voljenog poslanika u svakodnevnom životu u kontekstu današnjeg vremena.

Profesor Čolaković je istakao da su mevludi bili i ostali tradicionalni izvori duhovnosti koji su napajali generacije muslimana ljubavlju prema Allahovom miljeniku i zato ih treba održavati.

Na kraju mevludske svečanosti u Dubrovniku Salkan ef. Herić je nagradio Arsima Hajdarija, Lamiju Brković, Mirana Džubura i Merisu Mesković kao najbolje polaznike mektepske nastave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.