REGION

Hoće li Hrvatska bh. ministrima zabraniti ulazak u zemlju

Posljednje poruke političkih čelnika Vlade USK u vezi s blokadom migrantskih centara Bira i Miral bile su dosta dvosmislene

Vlada RH. Avaz

Avaz.ba

16.11.2019

Hrvatska bi mogla zabraniti ulazak ministrima iz Bosne i Hercegovine, jer huškaju migrante na ilegalni ulazak u Hrvatsku, piše "Večernji list" pozivajući se na ocjene hrvatskih službi i nadležnih institucija. 

Posljednje poruke političkih čelnika Vlade Unsko-sanskog kantona, koje su izgovorene u vezi s blokadom migrantskih centara Bira i Miral, gdje je od jučer uvedena apsolutna blokada kretanja za migrante, bile su dosta dvosmislene i iz njih se iščitava da će izlazak iz kampova biti omogućen samo onima koji se ilegalno upute preko hrvatske granice.

Ocjena je to hrvatskih službi, koje pomno prate izjave čelnika Unsko-sanskog kantona, a kako se doznaje, nadležne institucije razmatraju mogućnost primjene mjera zabrane ulaska u Hrvatsku takvim osobama, navodi "Večernji". 

Ponajprije se to odnosi na ministra unutrašnjih poslova Vlade Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića, čiju su izjavu prenijeli mediji u Bosni i Hercegovini i Srbiji navodeći kako je kazao da će izvan ovih kampova, koji se nalaze u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, moći samo oni koji žele okušati sreću i krenuti rutom prema državnoj granici u namjeri da uđu u Hrvatsku.

Podsjetimo, Hrvatskoj to ne bi bio prvi put da zabrani ulazak stranim dužnosnicima. U aprilu 2018. godine srbijanskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu poručeno je da do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku nakon niza zapaljivih izjava, poput onih da o njegovom dolasku “može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri“.

Tada je MVEP, koji takve odluke donosi sa MUP-om, naveo u diplomatskoj noti da je riječ o pokušaju negiranja suvereniteta Hrvatske. Tada se povela diskusija šta znači sloboda kretanja s obzirom na to da je Hrvatska članica Evropske unije te diplomatski pasoš u kontekstu zabrane ulaska stranom dužnosniku. 

No, zabrana je moguća, pa čak i između dvije EU države, kako je presudio Sud EU, navodi "Večernji list".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.