ODRŽALA GOVOR Hrvatska predsjednica

Kolinda Grabar-Kitarović upozorila na važnost proširenja Evropske unije: Ne zaboravite na naše susjede

Moramo biti svjesni da se mora jačati i konsolidirati cijela Evropa

Fena
20.11.2019 21:53

Kolinda Grabar-Kitarović

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u srijedu na važnost proširenja Evropske unije na jugoistok Evrope jer bi u protivnom, kako je rekla, treće strane koje nisu nužno dobronamjerne mogle ispuniti prazninu i dovesti do toga da evropski projekt ne bude dovršen.

Na kongresu Evropske narodne stranke (EPP), na kojem je jedna od tema bila i proširenje na zapadni Balkan, hrvatska šefica države je rekla da EU treba reagirati brzo i pokazati "posvećenost budućnosti naših susjeda jer će u suprotnom neko drugi to učiniti i evropski projekt neće biti završen".

Dodala je da se jugoistočna Evropa nalazi u središtu današnjih velikih globalnih sigurnosnih izazova i postala je teren za odmjeravanje geopolitičkih snaga i suprotstavljenih interesa, prenosi Hina.

- Stratešku prazninu, vakuum stvoren zbog neizvjesne euroatlantske budućnosti i sporog provođenja potrebnih reformi, postupno popunjavaju treće strane koje možda imaju drugačije planove za ovaj dio našeg kontinenta. Praznina koja nastaje zbog nesigurnosti te presporih reformi koriste se kako bi treće strane ispunile tu prazninu a nisu nužno dobronamjerne - rekla je.

Istaknula je da se ne smije zaboraviti na hrvatske susjede koji su ključni za sigurnost i stabilnost EU.

- Ne smijemo pristati na status quo. Moramo biti svjesni da se mora jačati i konsolidirati cijela Evropa - rekla je.  

Grabar-Kitarović smatra kako je EPP, savez evropskih stranaka desnoga centra koji danas okuplja 84 članice iz 43 države, predvodnik u Europi jer svojim primjerom pruža snažno vodstvo prema Europi u kakvoj želimo živjeti.

Istaknula je i da države članice mogu imati i promicati vlastite nacionalne interese, a ujedno ostati čvrste zagovornice evropskog zajedništva.

NA VRH