PRIŠTINA

Kosovo uplatilo 90.000 dolara američkoj kompaniji za lobiranje

''Global Strategic Advisory" će posredovati u kontaktima između zvaničnika vlade SAD i preduzeća iz te države s vladom u Prištini

Pacoli: Izabrao kompaniju. Arhiv

Avaz.ba

23.11.2019

S računa Ministarstva vanjskih poslova Kosova uplaćeno je 90.000 dolara američkoj kompaniji "Global Strategic Advisory". Kako je objavljeno na internet-stranici američkog ministarstva pravde, novac je namijenjen lobiranju za interese Prištine u SAD. 

Ministar vanjskih poslova u ostavci Behdžet Pacoli izabrao je kompaniju "Global Strategic Advisory", u vlasništvu Džejmsa Mengesa (James), bliskog Rudiju Đulijaniju (Juliani), bivšem gradonačelniku Njujorka, a sada advokatu američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), da mu pomogne da se obrati američkim vladinim zvaničnicima i privrednicima u okviru lobiranja.

Dokumenti tog sporazuma objavljeni su na sajtu ministarstva pravde SAD, gdje je objavljivanje takvih sporazuma američkih kompanija sa strankama u drugim državama obavezno i javno, prenosi "Kosovo onlajn".

U stavu devet sporazuma opisane su aktivnosti registrirane firme, a precizira se da će predstavnici "Global Strategic Advisoryja" posredovati u kontaktima između zvaničnika vlade SAD i preduzeća iz te države s Kosovom.

Akontacija u iznosu od 90.000 dolara kompaniji je transferirana 17. oktobra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.