SRBIJA

Željski: Znamo šta je ruskom oficiru Georgiju Klebanu predao srbijanski potpukovnik

Na pitanje ko je snimio i emitirao snimak koji se pojavio u javnosti, on je rekao da srbijanske službe dosta znaju o tome

Snimak susreta ruskog oficira i srbijanskog potpukovnika. Agencije

Z.K. / Avaz.ba

23.11.2019

Načelnik Uprave za analitiku Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Relja Željski izjavio je danas da je Vojno-bezbjednosna agencija te zemlje utvrdila šta je ruskom oficiru Georgiju Klebanu predao srbijanski potpukovnik, koji se vide na nedavno objavljenom snimku, ali nije govorio o čemu je riječ jer je "predmet živ", navodeći da je potpukovnik dostupan srbijanskim organima.

Željski je za TV Prva rekao da je ustanovljeno više kontakata tog ruskog obavještajca, ali tu primopredaju "naša služba nije snimila jer je bila prisutna kontrapratnja, odnosno lica koja je ruski obavještajac angažirao da osiguraju događaj i utvrde jesu li srbijanske službe prisutne".

- To su ljudi koje je on angažirao, ne moraju nužno biti Rusi - rekao je Željski, navodeći da su u svakom slučaju angažirani s preciznim zadacima.

Na pitanje ko je snimio i emitirao snimak koji se pojavio u javnosti, on je rekao da srbijanske službe dosta znaju o tome. 

- Taj mozaik se sve bolje i jasnije vidi, ali o toj temi iz operativnih razloga ne mogu govoriti - rekao je Željski.

Odgovarajući na pitanje je li moguće da je Klebana neka druga, a ne ruska služba angažirala i da je dvostruki agent, on je naveo da obavještajni kontakti i njihovo odvijanje dopire do onih granica do kojih dopire granica maštovitosti nekog obavještajca i službe koja kontrolira i usmjerava taj kontakt.

- U historiji obavještajnog rada zabilježeni su slučajevi ne samo dvojnih već i trojnih i četverostrukih agenata - rekao je Željski, navodeći da su takvi slučajevi zabilježeni i u okruženju.

On je ponovio da je predmet živ i naveo da se s utvrđivanjem kontakta srbijanskog državljanina i ruskog obavještajca priča ne završava, u tom nekom profesionalnom smislu.

Govoreći o radu srbijanske službe, Željski je rekao da BIA sprema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću prenijeti neke veoma važne informacije, koje nisu vezane za taj slučaj, već neki drugi, koji je za sigurnost Srbije mnogo značajniji, ne otkrivajući detalje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.