BEOGRAD

Aferu ''Krušik'' lansirali Rusi da pokažu da imaju kapacitet destabilizacije vlasti u Srbiji

Otkrivanje ove afere je upozorenje Beogradu da ne pretjeruje suviše u tim vrstama poslova s Bliskim istokom i Amerikom

Jakšić: "Špijunska afera" ide na mnogo više nivoe. Arhiv

Avaz.ba

23.11.2019

Moguće je da je afera "Krušik" lansirana iz Rusije da bi se poslala poruka da imaju kapacitet da destabiliziraju vlasti u Srbiji. Izjavio je ovo za agencije vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić.

Komentirajući uvjeravanja predsjednika Aleksandra Vučića da ruski predsjednik Vladimir Putin nije znao za ovu aferu, Jakšić je rekao da je "moguće da Putin nije znao za to zato što je to dio rutine", jer, kaže, takva vrsta obavještajnog rada stalno postoji, pa i kada su odnosi u uzlaznoj liniji, kao što jesu između Beograda i Moskve.

- Ne vidim ništa neobično u tome da se prikupljaju obavještajni podaci - kaže Jakšić, a pitanje je samo zašto je ova afera sada objelodanjena.

Jakšić je rekao i da nije saglasan s komentarima da je ta špijunska afera "lansirana ne bi li se prikrila i zatrpala afera 'Krušik' ili doktorska disertacija Siniše Malog".

"Špijunska afera" ide, smatra on, na mnogo više nivoe geostrateških opredjeljivanja Srbije.

- Moj utisak je da su aferu ''Krušik'' lansirali Rusi, da pokažu da imaju kapacitet destabilizacije ove vlasti. Otkrivanje ove afere je upozorenje Beogradu da ne pretjeruje suviše u tim vrstama poslova s Bliskim istokom i Amerikom. A onda, ako postavimo pitanje zašto je objavljena špijunska afera tako brzo, to je odgovor Beograda Moskvi. To je poruka „I mi možemo da odgovorimo, da napravimo štetu ruskim interesima“ – izjavio je Jakšić.


Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.