REGION Oblast koja je bila dio države do 1957. godine

Mustafa najavio da će iz Preševa tražiti ujedinjenje s Kosovom

Zahtjev prenijeti političarima na predstojećoj konferenciji "Uloga Albanije u promociji interesa Albanaca na zapadnom Balkanu"

Fena
25.11.2019 10:54

Ragmi Mustafa

Foto: Arhiv

Ragmi Mustafa, predsjednik Albanske demokratske stranke u Preševu, najavio je da će Albanci tražiti da se primijeni rezultat referenduma iz 1992.

Tada su Albanci u općinama Preševo, Bujanovac i Medveđa tražili da se ujedine s Kosovom. 

On je rekao kako će taj zahtjev prenijeti političarima na predstojećoj konferenciji "Uloga Albanije u promociji interesa Albanaca na zapadnom Balkanu".

Mustafa je kazao kako će već sutra zamoliti sve prisutne u albanskoj politici da podrže inicijativu i međunarodno pravo Albanaca u Preševskoj dolini za pripajanje Kosovu. 

- U posljednje vrijeme je došlo do negativnih tendencija u albanskoj politici na Kosovu, izbjegava se taj zahtjev Albanaca, zbog mogućnosti da bi i Srbija mogla nešto da traži od Kosova - rekao je on. 

Ragmi smatra kako prava Srba na Kosovu koje traži Srbija s međunarodnim garancijama, treba dati i Albancima u tom kraju. 

- Zahtijevam provođenje referenduma iz marta 1992.godine, ostvarenje ideala Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu, političke platforme koju su albanske političke stranke usvojile 2006. godine, koja govori o pravu Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pridruže Republici Kosovo – istaknuo je Mustafa, dodajući da je ta oblast do 1957. bila dio Kosova.

Komentari

NA VRH