AKTUELNO

Meta: Situacija je dramatična, raste broj žrtava

Predsjednik Albanije s narodom kraj ruševina. Agencije

E. Ma. / Avaz.ba

26.11.2019

Najmanje šest osoba poginulo je u snažnom zemljotresu koji je rano jutros pogodio Drač u Albaniji. Povrijeđeno je više od 300 ljudi, zvanični su podaci.


Predsjednik Albanije Iljir Meta rekao je da je situacija u tom dijelu zemlje "veoma dramatična".

Meta je novinarima u mjestu Tumane, 36 kilometara sjeverno od Tirane, rekao da se čine svi napori kako bi se ljudi izvukli iz ruševina.

- Našu zemlju pogodio je val zemljotresa kao nikada do sada. Važno je raditi predano i profesionalno kako bismo spasili svaki ljudski život ispod ruševina zgrada i pomogli povrijeđenima. Važno je identificirati stanovnike koji se ne mogu vratiti svojim kućama i kojima je potrebno stanovanje - kazao je Meta.

Dodao je da bi vlada Albanije od međunarodnih institucija trebala zatražiti pomoć.

- Vjerujem da će svi naši građani znati kako se solidarno, hrabro nositi s ovom katastrofom i kako na sve načine možemo doprijeti do naše povrijeđene braće i sestara - rekao je Meta.

Ministarstvo odbrane Albanije saopćilo je da je u snažnom zemljotresu, jačine od 6,4 stepena, koji je rano jutros pogodio Albaniju, poginulo najmanje šest osoba.

Portparol ministarstva saopćio je da su dva tijela izvučena iz srušene zgrade u Draču. U Draču su do sada zabilježene ukupno tri žrtve, dvije su pronađene u mjestu Tumana i jedna u Kurbinu.

Ministarstvo zdravlja saopćilo je da je do sada povrijeđeno 300 osoba u ta tri grada, kao i da nove pristižu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.